Nechejte rozvinout mladou bedlu. Stačí k tomu jednoduchý trik

 Ostatní 
02. října 2020 08:34 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Není nad řízek z bedly Depositphotos
Není nad smažené bedly. Právě teď je jejich doba. Pokud však v lese narážíte jenom na samé malé a uzavřené kousky, poradíme vám jeden trik, jak bedlu donutit otevřít se.

Bedly vysoké se hledají poměrně snadno. Jejich široké velké klobouky jsou totiž nepřehlédnutelné, ať už rostou v trávě či v lese. Optimální je najít nějaký velký "deštník", který si doma jednoduše nakrájíte a zpracujete. Možná, že patříte k lidem, kteří nechají malé, nerozvité bedly ještě "dozrát" do druhého dne. Jenomže šance, že je tam opravdu najdete, je poměrně malá. Co s ní? Máte několik možností. Buď do ní dát nádivku a nebo pomocí jednoduhého triku nechat klobouk rozvinout.

Správný sběr

Ať už sbíráte rozvinuté či uzavřené bedly, ale i jakékoliv jiné houby, je potřeba při odřezání houby neudělat zásadní chybu. Bohužel ji dělá celá řada lidí. Nechává ze země trčet nohu, u bedel to platí obzvlášť. Kvůli tomu však dochází k zahnívání zbytků a likvidaci podhoubí. Přitom stačí houbu jemně vykroutit ze země. Zbytky třeně můžete u některých hub zužitkovat, případně je dát do kompostu nebo vrátit na místo, kde houba rostla. A pokud ještě podhoubí zakryjete zbytkem mechu nebo jiným lesním podlložím, máte pro příští rok o úrodu postaráno.  

Jak na rozvinutí bedly

Nechcete-li ještě nerozvinuté bedly nechávat na pospas jinému houbaři, vezměte si je. A to včetně třeně. Nechejte si ji co největší část. Celou bedlu pak doma položíte do kbelíku s trochou vody a ráno ji budete mít rozevřenou. Neplatí to však pro úplně malé a mladinké kousky. Další použití bedly už závisí na vás. Můžete si ji usmažit, případně zamrazit. Před tím si však ještě raději zkontrolujte, zda jste nenašli některou z jedovatých druhů, o nichž jsme psali zde.

Syrové i předsmažené 

Bedla má tu výhodu, že ji jako jednu z mála hub můžete zamrazit i syrovou. Jednotlivé klobouky dejte do plastové krabičky a vždy jednotlivé vrstvy od sebe oddělte fólií, aby se z krabičky dobře braly. Pamatujte si, že jakmile bedlu vytáhnete z mrazáku, musíte ji ihned zpracovat ještě ve zmrazeném stavu. Jinak vytečou. Zmrazené klobouky můžete hned obalit jako řízek a smažit nebo dát na cibulku. Záleží na vás. Bedly můžete zamrazit i již obalené v trojobalu nebo lehce předsmažené. Takto vám vydrží více než půl roku. Vždy je po vyndání z mrazáku hned dáváme na rozpálený tuk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod