Vyrobte si doma vlastní levandulový olej. Skvěle se hodí k ošetření ekzémů i lupénky a má protizánětlivé účinky

 Ostatní 
04. října 2020 09:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Levandulový olej pomůže podrážděné pokožce Depositphotos
Levanduli můžete využít hned několika způsoby. Můžete ji například nasušenou zabalit do bavlněných sáčků, které dáte do skříně. Nejenom, že vaše prádlo krásně provoní, ale také odpuzuje moly. Také si však můžete vyrobit levandulový olej, kterým pomůžete vaší pleti.

Levandulový olej má skutečně zázračné účinky na vaši pleť. Skvěle vám pomůže například při ekzémech, lupénce, popáleninách, ale také při hojení ran. Jeho výroba je přitom snadná a zvládnete ji bez problémů sami doma.

Výroba zastudena

K výrobě oleje budete potřebovat květy levandule. Mohou být jak sušené, tak čerstvé. Květy posekejte na drobné kousky a nasypejte do velké zavařovací sklenice. Pak už je stačí jen zalít olivovým olejem, přičemž nad hladinou by měly zůstat aspoň dva centimetry místa. Nakonec musíte sklenici pořádně zavřít a nechat olej pořádně odstát v teple. Optimální je, když umístíte sklenici na slunné místo a v případě chladnějších dnů můžete sklenici zlehka ohřát ve vodní lázni.

Zhruba po dvou až třech týdnech bude olej hotový. Nyní ho přefiltrujte do láhve z tmavého skla. Pokud budete olej uchovávat v chladu a temnu, vydrží vám klidně i půl roku.

Teplá varianta

Pokud se vám nechce čekat několik týdnů, než se olej odleží, můžete využít výrobu zatepla, která je o poznání kratší. V tomto případě nasypete připravené květy do hrnce a opět zalijete olivovým olejem. Následně opatrně přivedete olej k varu a stáhnete plamen. Takto směs za občasného promíchání vařte tři hodiny a pak nechte olej vychladnout. Olej sceďte do požadované nádoby a nezapomeňte ještě důkladně vymačkat zbytky oleje z květů.

I v tomto případě je nejlepší zvolit pro uchovávání nádobu z tmavého skla, ve které vám olej v chladu a temnu vydrží až tři čtvrtě roku.

Jak domácí olej využít

Svůj levandulový olej můžete využít skutečně všestranně. Jelikož zklidňuje pokožku a má také protizánětlivé účinky, skvěle se hodí k ošetření ekzémů či lupénky, ale také na drobné rány či popáleniny. Pomůže vám také zahnat migrénu, nevolnost a skvěle uleví i namoženým svalům. Jeho vůně vám navíc pomůže s relaxací a při nespavosti. Jak si levanduli doma také vypěstovat, se můžete dočíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?