I dlabání dýně má svá přísná pravidla. Když je dodržíte, budete se divit, jak dlouho vám vydrží

 Ostatní 
25. září 2020 09:09 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Dlabání dýně se nám zkrátka vrylo pod kůži Depositphotos
Dlabání dýní k podzimu patří, ale stejně tak i zklamání, když dýně po pár dnech zplesniví, zdeformuje se a je zkrátka na vyhození. Existují ale tipy, které vám pomohou životnost vydlabané dýně výrazně prodloužit.

Každý, kdo dlabe dýně, si každoročně láme hlavu s tím, jak zajistit, aby dýně vydržela v domácnosti alespoň týden v pěkném stavu. Ono se to většinou nepovede, tak vám nezbývá nic jiného, než vydlabat každý týden novou, anebo nakonec koupit plastovou. Pokud jste do dlabání nadšení, tak proč ne, ale pokud spíš chcete, aby vám vydržela ta jedna konkrétní, se kterou jste si dali takovou práci, zkuste letos následující tipy.

Na nástrojích záleží

Dříve, než začnete s dýní pracovat, si důkladně umyjte ruce a umyjte horkou vodou a saponátem i všechny nástroje, se kterými budete při práci s dýní manipulovat. Pokud chcete být extra pilní, příbory, nůžky a veškeré potřebné nádobí sterilizujte ve vroucí vodě. Dýně jsou hodně náchylné na plesnivění, a proto je naším cílem udělat vše, abychom tomu zabránili.

Pravidla dlabání

I při dlabání je dobré dodržovat přísná pravidla. Odřízněte vršek a vnitřek dýně důkladně vydlabejte předem vysterilizovanou polévkovou lžící. Všechnu dužinu i semínka odstraňte a nechte chvilku vyschnout.

Do sava s ní

Někteří aranžéři dokonce doporučují namočit dýni na několik hodin do slabého roztoku sava s vodou. Poté vyndat a nechat důkladně proschnout. Na suchou dýni můžete ještě aplikovat přípravek proti plísním. 

Dýně milují chlad

V teple dýně podléhá rychlé zkáze. Proto, pokud můžete, umístěte dýni na co nejchladnější místo v bytě nebo domě. Na parapet nad radiátorem zapomeňte. Venku je jí ale nejlépe. Ovšem ani přízemní mrazíky nebo silný mráz dýni nedělá dobře. Jak správně skladovat dýně, jsme psali zde.

Svíčka na baterky

Když dovnitř vydlabané dýně vložíte zapálenou svíčku, začne krásně světélkovat a provoní celý byt příjemnou sladkou vůní typickou jen pro dýně. Ovšem, stačí to takhle udělat tři večery po sobě a dýni můžete vyhodit. Teplo dýni zkrátka škodí. Jestli chcete, aby vám vydržela co nejdéle, kupte raději svíčku na baterky. Uvnitř dýně její plamen problikává stejně jako u pravé svíčky, ale dýně s ní nepodléhá tolik zkáze, a navíc se nemusíte bát, že vyhoříte.

Dopřejte jí balzám

Poslední, co můžete pro delší životnost dýně udělat, je dopřát jí balzám v podobě vazelíny. Po vydlabání dýni osušte papírovým ubrouskem a celou plochu pomažte vazelínou. Zvenku, zevnitř i všechny řezné plochy. Vazelína zabrání dehydrataci a dýni tak na chvilku „zakonzervuje“.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod