Pokud máte dostatek hub, zakonzervujte si je na zimu. Nemusíte je jen sušit či mrazit

 Ostatní 
08. listopadu 2020 07:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Schovejte si houby na zimu Pixabay
Jestliže máte po letošní sezoně doma spoustu hub a nevíte, co s nimi, poradíme vám, jak je můžete zakonzervovat a použít při vaření například v zimě.

Pokud patříte k milovníkům hub, jistě vás letošní houbařská sezona potěšila. Jestli zvažujete, jak vaše úlovky zpracovat a uchovat k pozdějšímu využití, poradíme vám několik způsobů jak na to.

Sušení

Sušení je asi nejznámější a nejpoužívanější způsob konzervace hub. Houby stačí jen pečlivě očistit, nakrájet na tenké plátky, a pak už jen rozložit na tác či noviny a nechat je zcela vysušit. Takto usušené houby je pak potřeba skladovat tak, aby se k nim nedostal vzduch a nezplesnivěly.

Dejte je k ledu

Dalším vcelku známým a používaným způsobem konzervace je mražení. V tomto případě je třeba očištěné houby nakrájet a asi na pět minut vložit do osolené vroucí vody. Po vychladnutí už je stačí jen rozdělit na jednotlivé porce, vložit do mikrotenových sáčků a zamrazit.

Houby s octem

Dalším způsobem, jak houby konzervovat, je naložení do sladkokyselého nálevu. U této metody je potřeba houby nejprve blanšírovat, čímž se zahubí případné mikroorganismy uvnitř. Nakrájené a očištěné houby jen vložte do vroucí osolené vody a vařte přibližně pět minut. Pak houby sceďte přes sítko a zchlaďte studenou vodou.

Houby pak vložte do zavařovacích sklenic, případně je ještě můžete proložit sezonní zeleninou či cibulí. Vše zalijte nálevem, který si připravíte z jednoho dílu octa a tří dílů vody. Dle chuti ještě přidejte sůl, cukr, případně bobkový list, nové koření či hořčičné semínko. Nakonec už jen sterilujte při devadesáti stupních Celsia zhruba půl hodiny.

Naložte houby do tuku

Vedle octa můžete houby naložit také do tuku. Očištěné a nakrájené houby vložte do hrnce, můžete přidat také olej, sůl či pepř, a lehce je asi patnáct minut poduste.

Podušené houby pak buď můžete rovnou smíchat se zahřátým sádlem a přelít do připravené sklenice, nebo je sádlem zalít až když budou uvnitř. Poté je ještě potřeba provést hodinovou sterilizaci při pětadevadesáti stupních Celsia. Tento postup se doporučuje opakovat ještě dvakrát s odstupem dvou dnů. Takto zakonzervované houby pak můžete využít prakticky na jakýkoli houbový recept.

Kvašení

Poněkud neznámou, přesto však v zahraničí, a především pak v Rusku velmi oblíbenou metodou konzervace je kvašení. Očištěné houby pouze properte a ponechte vcelku. Poté je povařte ve dvouprocentním solném roztoku, a pak je na sítku prudce zchlaďte proudem studené vody. Po okapání houby vložte do kameninových nádob či škopků jako zelí.

Poté houby přelijte čerstvým solným nálevem. Na jeden litr vody použijte padesát gramů soli, dvacet gramů cukru a jednu lžíci živého jogurtu. Myslete na to, že houby musí být v nálevu zcela ponořeny, proto je v případě potřeby musíte něčím zatížit.

Kvašení pak bude probíhat přibližně čtyři týdny, záleží především na teplotě v místnosti, kde jsou houby uloženy. Zkvašené houby pak můžete využít jako skvělý doplněk do salátů či jako přílohu k masu. Jak si můžete vypěstovat houby přímo u vás na zahradě, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47