Jak si na své zahradě vypěstovat houby

 Zahrada 
29. července 2020 09:00 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Na zahradě lze pěstovat některé jedlé houby, které symbiotizují se stromy Depositphotos
Na mnoha místech v našich lesích můžete najít hřiby, křemenáče, pýchavky, klouzky a jiné druhy hub. Tyto druhy hub si můžete vypěstovat i na vaší zahradě. Základ pro pěstování hub na zahradě představují stromy, vhodný substrát a sadba.

Hned na začátku musíme upozornit, že právě pěstování hub není vůbec jednoduché. Na zahradě si můžete pěstovat některé jedlé houby, které symbiotizují se stromy.

Pokud vám ale na zahradě houby začnou růst a vy pokácíte strom, se kterým jsou v symbiotickém vztahu, už se hub nedočkáte. Na zahradě nejdete nejčastěji klouzky a čirůvky (modřín, borovice), kozáky a křemenáče (bříza, habr, osika) a pak samozřejmě ty houby, které se dovedou živit živinami z půdy – žampiony a pýchavky. Lze si na zahradě vypěstovat i hřiby.

Houby potřebují stromy a naopak

Houbaři dobře ví, pod kterými stromy najdou které hřiby, kozáky, křemenáče. Stromy houbařům ukážou cestu. Některé houby rostou pouze v lese, parku, pod konkrétními stromy a záleží i na typu půdy, okolní vegetaci, podloží atd. Žampiony či bedly rozkládají organické látky v půdě, ovšem jiné houby jsou závislé právě na stromech. Porazíte strom a houby nepřežijí.

Podhoubí hub roste jedině v blízkosti stromů a v půdě obaluje jejich jemné kořínky, na kterých vytváří keříčkovité útvary. Proces výměny je skutečně fascinující. Podhoubí uvolňuje z půdy důležité živiny (dusík, fosfor a další stopové prvky) a ty posílá symbiotické rostlině jejími kořeny spolu s vodou. Voda je v tomto případě přenosovým médiem. Mnohé houby nemohou bez tohoto symbiotického vztahu existovat, stromy sice ano, ovšem rostou pomalu.

Klíčové jsou správné dřeviny

Výhodou je, když máte na zahradě několik menších jehličnanů a vhodných druhů okrasných listnáčů, vytvoří prostředí pro houby. Vhodnými stromy jsou břízy, duby, smrky, borovice, jedle, modříny. Pokud nemáte na zahradě vhodné stromy, raději se zaměřte na žampiony nebo hlívu ústřičnou.

Kde získat sazenice

Je možné sadbu koupit. Z obchodu si můžete přinést směs pro pěstování hub, směs práškovou, která je připravena z podhoubí a spor. Směs aplikujte do vlhké půdy u kořenů stromů, do hloubky 10–20 cm. Do půdy ji můžete dát od jara do podzimu, za teplot nad 10 °C. Vyrostou vám jen ty, kterým dané prostředí bude vyhovovat. Dále čtěte: Jak netradičně uchovat nasbírané houby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47