Zavařte si ořechy, aby vám vydržely dlouho a byly stále chutné, je několik způsobů

 Ostatní 
07. ledna 2021 10:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlašské ořechy patří mezi nejstarší suroviny na světě Pixabay
Bez vlašských ořechů se neobejdete při pečení cukroví, buchet a dalších dobrot. Aby byly vlašské ořechy stále při ruce a nezabíraly příliš místa, skladujete je už zbavené skořápek. Když je ale špatně uskladníte, můžete je poměrně rychle znehodnotit.

Vyloupané vlašské ořechy mají tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám, jak a kam je uložit, aby vám vydržely dlouho jako čerstvé. 

Zavařování ořechů na sucho

Vlašáky mohou vydržet i několik let, pokud je zavaříte. Zavařovat můžete klasicky v hrnci, ale klidně i v mikrovlnce nebo  troubě. Vyloupaná jádra musíte nechat důkladně vyschnout a pak je naskládejte do vymytých a vysušených sklenic asi centimetr pod okraj.

Pokud chcete využít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon pusťte na tři minuty. Vyndejte a víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru.

Pokud budete zavařovat v hrnci, naplněné sklenice zavíčkujte a vložte do hrnce. Sklenice musejí být úplně ponořené do vody. Sklenice následně zatižte, aby vám nevyplavaly. Zavařujte při teplotě kolem 85 °C přibližně 90 minut. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte v suchu, chladu a temnu.

Jestliže se rozhodnete zavařovat v troubě, sklenici s ořechy zavíčkujete. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 250 °C. Na dno vyššího plechu rozložte starou utěrku a naskládejte na ni zavíčkované sklenice. Poté do plechu přilijte asi čtyři centimetry vody. Plech dejte do trouby a zavařujte 8 až12 minut se zapnutým horkovzduchem. Následně sklenice vyndejte a otočte je dnem vzhůru.

Mražení

Výhodou mražení je, že jádra vlašských ořechů při teplotě pod nulou nezmění kvalitu ani vzhled. Zmražená jádra vlašských ořechů můžete rovnou zpracovat – sekat, drtit, mlít, aniž byste museli čekat, až rozmrznou. Jádra lze uložit do mrazáku celá i pomletá. Vkládejte je do dobře těsnicí uzavíratelné plastové krabičky nebo použijte silný igelitový sáček. Nezapomeňte si označit datum, kdy jste vlašské ořechy zmrazili, a do roka je musíte spotřebovat. Po delší době začínají ztrácet svou typickou ořechovou chuť.

Skladování ořechů ve sklenici

Pokud vám nezbylo moc vyloupaných vlašských ořechů a jste si jisti, že je sníte nebo je upotřebíte při pečení koláčů, můžete je nasypat do papírového sáčku, který uzavřete provázkem a vložíte do čisté zavařovací sklenice. Sklenici umístěte na suché, chladné, temné místo. Ořechy vám vydrží několik týdnů. 

Uchování ořechů v medu

V poměru jedna ku jedné smíchejte ořechy s medem, na mírném plameni je zahřejte a následně plňte do čistých suchých sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechejte vychladnout. Dále čtěte: Pěstování ořechů na zahradě? Zasaďte tyhle a neprohloupíte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008