Upečte si zdravé brownies
Potřebné suroviny
Těsto:
- 4 hrnky červených fazolí
- Tabulka hořké čokolády (nad 85 %), lze vynechat či nahradit kakaem
- 2 banány
- 2 vejce
- 2 lžíce holandského kakaa
- ½ lžičky soli
- Trochu pravé vanilky
- Stévie na případné přislazení
Poleva:
- 150 g datlí bez pecek
- 1 zralé avokádo
- ¼ hrnku mléka (v případě alergie na laktózu použijte náhražku mléka)
- 2 lžíce kakaa
Postup
Fazole namočte přes noc a uvařte. Můžete použít i dobře propláchnuté fazole z plechovky. Celkem potřebujete asi 500 g fazolí. Fazole rozmixujte a přidejte i ostatní ingredience. Vše mixujte, dokud nebudete mít hladké těsto. Formu vyložte pečícím papírem, nalijte těsto a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů péct. Zhruba za 35 minut je vše hotové. Dejte vychladnout.
Mezitím si připravte polevu. Datle dejte zhruba na deset minut do vařící vody. Rozmixujte se zralým avokádem, přidejte kakao a mléko a vzniklou polevou přelijte vychlazené brownies. Pokud snášíte laktózu, podávejte klidně se šlehačkou. Jen si dejte pozor – i když v pokrmu není mouka ani cukr, obsahuje značné množství přírodního cukru z ovoce a jde stále o kalorickou bombu. Jako narozeninový dortík však poslouží velmi dobře.
Dobrou chuť!