Dřevěné nádobí a náčiní potřebuje čas od času péči a vydrží pak po generace

 Ostatní 
12. března 2021 14:09 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní materiály budou mít v kuchyni vždy své místo Depositphotos
Elegantní, praktické, přírodní. K dřevěnému nádobí a dalším pomůckám v kuchyni bychom jistě našli i další trefné přívlastky. Dřevo do kuchyně odjakživa patřilo, a to se nemění ani v dnešní době. Jelikož však jde o přírodní materiál, je nutné se o něj starat, a to jak po jeho použití, tak i z dlouhodobého hlediska.

Dřevo má v kuchyni prakticky jen dva nepřítele, a to vodu a žár. Tomu druhému se ubráníte, nebudete-li nechávat například vařečku položenou na rozpáleném hrnci. To voda si zaslouží větší pozornost, na kterou se zaměříme.

Dřevo myjte jen ručně

I když bývá občas u dřevěného náčiní či nádobí uvedeno, že je vhodné do myčky, raději na ni zapomeňte a umývejte je v ruce. Agresivní čisticí prostředky a soli, dlouhodobé působení horké vody a páry může časem vést k poškození dřevěných částí nebo celého výrobku. Objevit se mohou praskliny, prkýnka se kroutí, prohýbají nebo rovnou praskají.

Neodmáčejte dlouho

Dřevěné nádobí a náčiní vám může sloužit velmi dlouho, pokud budete dodržovat několik základních pravidel. Nenechávejte dřevěné nádobí, příbory s dřevěnými násadami nebo prkýnka dlouho odmáčet nebo odložené v dřezu. Nejlepší je, pokud je ihned umyjete. Stačí horká voda a trocha běžného čisticího prostředku. Poté opláchněte studenou vodou a pokud možno ihned osušte utěrkou, případně papírovými utěrkami.

Zbavte dřevo zápachu

Může se stát, především u prkýnek, že po nějaké době nebo po krájení čehokoliv aromatického mohou zůstat i po mytí nepříjemně cítit. V tom případě stačí využít oblíbeného kuchyňského pomocníka - ocet. Povrch lehce přetřete octovým roztokem, nechejte chvíli působit a opláchněte vodou. Pokud zápach nezmizí, zopakujte octovou očistu, tentokrát se silnější koncentrací. Podobnou službu poskytne také citronová šťáva například z koncentrátu.

Péče o dřevěné náčiní

Občas je vhodné dřevěnému nádobí poskytnout olejovou péči. Stačí několik kapek běžného stolního oleje, které si rozetřete v dlaních, na houbičce či hadříku a promnete všechny dřevěné násady, prkénka a vše ostatní. Nechejte působit alespoň 24 hodin. Případný nevsáknutý olej setřete papírovými utěrkami. A až budete mít hotovo, podívejte se na náš další užitečný návod. Přečtěte si, jak vrátit lesk zašlým příborům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím