Nevylévejte vodu z brambor, perfektně vyleští vaše příbory
Proto není špatné se tomuto nádobí jednou za čas více věnovat a vrátit mu jeho původní vzhled.
Kouzelník jménem bramborový škrob
Jedním z vyzkoušených receptů pro navrácení lesku je příbory dát do vody od scezených brambor a znovu ji přivést k varu. Mělo by stačit přibližně 10 minut. Poté příbory opláchněte čistou vodou a osušte. Škrob obsažený v bramborách zbavuje nerez matného povrchu a navrací lesk.
Vařila myšička alobal
Druhý prověřený způsob je podobný a stejně jednoduchý jako v případě vody z brambor. Příbory se totiž opět povaří, ale tentokrát s kousky alobalu a lžící jedlé sody. Po vytažení z vodní lázně a okapání zbývá příbory už jen přeleštit kuchyňskou utěrkou.
Kyseliny příborům nesvědčí
O příbory byste se měli starat průběžně. Ideálně by se měly umýt ihned po použití. Kyseliny obsažné v hořčici, zálivkách, marinádách či ovoci mohou časem na příborech zanechat již neodstranitelné skvrny. Ohrožená jsou také ostří nožů, kterým kyselé zbytky jídel nesvědčí dvojnásob.
Ideální je okamžité usušení
I když jsou příbory označovány jako nerezové, častý styk s potravinovými kyselinami, nebo i agresivní přípravky v myčkách nádobí, mohou nádobí časem nepříjemně změnit. Takže pokud nechcete nádobí umýt ihned po jídle, příbory alespoň zběžně opláchněte vodou.
Příborům také prospívá, když je po mytí v ruce osušíte utěrkou. Máte-li myčku, je vhodné ji po skončení mycího cyklu otevřít, jelikož kondenzující pára nesvědčí jak příborům, tak ani ostatnímu nádobí. Čtěte také: Peroxid vodíku nemusí sloužit pouze k čištění ran. Vybělí i prádlo a zlikviduje plísně.