Připravte si ořechovku podle starého receptu, právě teď je ideální čas
Příprava tohoto lahodného moku je časově zdlouhavá, ale rozhodně se vyplatí. Pojďte se s námi podívat krok za krokem, jak jej dělali již naši předkové.
Sbírejte mezi dvěma svatými
Od svátku svatého Jana do dne svaté Anny, tedy od 24. června do 26. července, je ideální doba na sběr nezralých vlašských ořechů. Připravte si také neochucený alkohol a koření, které dodá ořechovce ten správný šmrnc. Konkrétně budete potřebovat:
- 20 nezralých vlašských ořechů v silné zelené slupce
- 1 litr kvalitnější vodky
- 3 kuličky jalovce
- 5 ks hřebíčku
- 1 celou skořici
- kůru z citronu nebo pomeranče
Příprava na louhování
Ořechy zbavte případných nečistot a opláchněte pod tekoucí vodou. Nakrájejte je i se slupkou na asi půlcentimetrové plátky. Kousky vyskládejte do velké zavařovací lahve, přidejte koření a kůru z citrusů. Poté vše zalijte vodkou, dobře uzavřete a nechejte louhovat přibližně po dobu šesti týdnů. Nutné je směs nechat při pokojové teplotě, v žádném případě ji neukládejte do chladu.
Druhý poločas pro macerování
Po měsíci a půl nastává čas na další krok v přípravě likéru. Připravte si cukerný roztok, na který potřebujete litr a půl vody a kilogram krupicového cukru. Směs pomalu přivádějte k varu a míchejte do okamžiku, než se všechen cukr rozpustí. Roztok nechejte vychladnout. Poté obsah lahve přeceďte přes jemné plátno a čistou tekutinu nalijte zpět do lahve, kterou jste mezitím vymyli. Takto bude pracovat další měsíc, než nastane čas likér přelít do menších lahví.
Čekání se vyplatí
Přibližně v polovině září bude hotovo. Nachystejte si dobře vymyté a vyvařené sklenice, do nichž vzniklý nápoj s pomocí trychtýře přelijte a dobře uzavřete. Kdybyste ořechovku začali pít ihned, nebudete z ní mít takový požitek, jako když ji necháte uležet. Kolem Vánoc už budou všechny chutě správně spojené a vy si vychutnáte své znamenité dílo. Kromě toho, že bude v zimě chutnat lépe, právě v tomto mrazivém počasí oceníte její údajné antibakteriální účinky. Druhým nezanedbatelným benefitem je podpora trávení, která se kolem přelomu roku bude také hodit. Čtěte také: Dopřejte si sladký meloun každý den i se semínky, získáte pro své tělo ohromné množství cenných látek.
Zdroj: www.spektrumzdravi.cz, www.ndtv.com