Grilování. Několik základních pravidel, díky kterým bude vaše jídlo vždy perfektní

 Ostatní 
24. května 2021 15:28 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poradíme vám, čemu se při grilování vyvarovat Depositphotos
Grilovací sezona zanedlouho naplno propukne. Ať už jste grilovacím nováčkem, nebo tento typ přípravy jídla zvládáte jak nic, je potřeba dodržovat několik zásad správného grilování. Ukážeme si, jak na to.

Grilování je jistě nejoblíbenější způsob přípravy jídla v létě. Chuť masa a zeleniny na ohni je jedinečná. Obecně není na grilování nic složitého a pokud budete dodržovat níže popsaných šest pravidel, tak se vám s jistotou pokrm vždy povede.

1. Maso před grilováním nechte povolit při pokojové teplotě

Maso na gril byste měli alespoň jednu hodinu před grilováním vytáhnout z lednice, aby vám povolilo při pokojové teplotě. Jinak je možné, že bude ve výsledku tuhé, protože dostane teplotní šok.

2. Gril pořádně rozpalte

Druhým pravidlem je mít ideálně rozpálený gril. Pokud totiž dáte steak na gril, který je jen lehce rozpálený, tak nedosáhnete žádné krusty na povrchu a bude se vám špatně odhadovat stupeň propečení masa. Tím pádem váš steak rozhodně nebude medium rare, ale tuhý jako podrážka.

3. Použijte podpalovač k roztápění uhlí

Samozřejmě v případě, že používáte plynový či elektrický gril, tak se vás toto netýká. V opačném případě, pokud grilujete na dřevěném uhlí, pomozte si k jeho rozžhavení podpalovačem. Volte však ty přírodní, vyvarujte se využívání chemických podpalovačů. Jak poznat, že je uhlí správně rozžhavené? Tak, že přestává kouřit a vidíte občas nějaké malé plamínky.

4. Uhlí nebo brikety podle délky grilování

Pokud budete grilovat celý večer, sáhněte raději po briketách z tvrdých dřev. Vydrží vám i během velmi dlouhého grilování. Oproti tomu na krátké grilování pár kusů masa a zeleniny volte dřevěné uhlí.

5. Zvolte vhodnou teplotu

Teplota grilování je velmi důležitá. Odvíjí se od toho, zda grilujete přímým, nebo nepřímým způsobem. V případě přímého grilování se doporučují teploty od 200 do 230 °C. Při nepřímém grilování je to méně, okolo 170 °C. Maso nekonzumujte, pokud nemá vnitřní teplotu alespoň 54 °C. Od této teploty totiž začínají hynout bakterie, které by vám mohly přivodit trávicí problémy.

6. Opatrně s marinádami na maso

I když se to možná nezdá, okolo marinád se vede mnoho diskuzí. Problém nastává tehdy, když tekutou marinádou potřete maso před grilováním a rovnou ho položíte na gril. Marináda z něj poté stéká do uhlí a jejím spalováním vznikají nebezpečné karcinogenní látky. Zkuste proto někdy spíše suchou marinádu ze směsi bylinek a soli. Pořádně v ní maso obalte a dejte na gril. Chutí budete mile překvapeni a navíc dosáhnete krásné krusty. Dále čtěte: Zahrada v květnu. Co zasadit a na jaké práce opravdu nezapomenout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum