Založte si rajčatové záhony na balkoně, stačí vám k tomu pytel

 Ostatní 
20. května 2021 08:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata patří mezi nejoblíbenější ovoce Pixabay
Věděli jste, že na světě existuje více než 200 000 druhů rajčat? A pozor, i když tuto plodinu najdete v regálech mezi zeleninou, jde ve skutečnosti o ovoce. To dokonce v roce 2011 potvrdil i Evropský parlament. Rajčata můžete pěstovat kdekoliv. Třeba na balkoně. Stačí vám k tomu obyčejný pytel.

Rajče bývá základem salátů i omáček na těstoviny, polévek, šťáva se používá do míchaných nápojů. Proto není divu, že každý, kdo má kousek zahrádky, má na ni nasazeno právě rajče. Vzdávat se jeho pěstování nemusejí ani ti, kteří vlastní malý balkon.

Když truhlík nestačí  

V truhlících lze pěstovat cokoliv, i rajčata. Ale pokud máte rádi tyčková, těm by byl květinový truhlík opravdu malý. V takovém případě zvolte pytlové pěstování. Je nenáročné na prostor i čas. Navíc rajčata díky takovému způsobu pěstování rychleji zrají.

Střihněte roh

Nejvhodnější pro tento druh pěstování jsou pevné plastové sáčky o objemu 30 až 75 litrů, které seženete v hobby marketech. Pro pěstování si pořiďte substrát pro plodovou zeleninu. Máte-li možnost, sežeňte si také chlévský hnůj, případně kuří trus. Jak z něj připravit hnojivo jsme psali zde. U pytle nastřihněte roh, aby měla kudy odtéct přebytečná voda a naplňte jej směsí substrátu a hnoje. 

Vápenaté hnojení

Samotné pěstování není nijak složité. Sazenice není potřeba dávat nějak hluboko, kořenový bal by se neměl při výsadbě dostat hlouběji než 10 cm. Rostlinu vysazujte šikmo tak, že zeminou zahrnete ještě asi 10–15 cm lodyhy. Díky tomu rostlina vytvoří další kořenový systém, který později umožní lepší příjem živin a vody. Během vegetace pak rajčatům vyštipujte boční výhony. Ten hlavní navažte na podpěrnou konstrukci. Pak už rajčatům stačí jen sluníčko, pravidelná zálivka a hnojení. To by mělo být vápenaté, jelikož při tomto způsobu pěstování se z půdy rychle odčerpává vápník. Jeho nedostatek se u rostliny projevuje suchými hnědými skvrnami na plodech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve