Zbavte obuv nepříjemného odéru. Poradíme jednoduché tipy

 Ostatní 
28. května 2021 14:25 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý občas řeší tento problém Depositphotos
Dlouhé používání, pocení, mokro, špína a další faktory se velmi rychle podepisují nejen na čistotě, ale i na odéru obuvi. Pokud je to i váš případ a nechcete riskovat jejich zničení v pračce, zkuste některou z našich léty prověřených rad.

V obchodech naleznete mnoho chemických přípravků, často však zbytečně předražených, anebo s takovým složením, že by mohly vaší obuvi i uškodit.

Rada paní učitelky

Asi nejznámější školní pomůcka, tedy klasická bílá křída, má několik dalších zajímavých využití. Jedním z nich je právě možnost jejího použití pro odvlhčení a zbavení obuvi nepříjemného zápachu. Nalámejte do boty její kousky a nechejte působit přes noc. Ráno stačí křídu vyhodit nebo nechat pár dnů vyvětrat na čerstvém vzduchu pro opětovné použití. Nezapomeňte však křídu skladovat v suchu.

Rada paní kuchařky

Podobně jako křída funguje také skořice. Její výhoda spočívá v tom, že kromě pohlcení zápachu působí antisepticky. Je tedy účinným bojovníkem proti plísním. Nevýhodou je, že jakmile absorbuje vlhkost z obuvi, může začít pouštět přírodní barvivo. Předejít tomu můžete jednoduše tak, že každý kousek skořice lehce přestříkáte lakem na vlasy, který barvu zafixuje. 

Vyzkoušet můžete i kuchyňskou sůl. Tou se vysypou boty a nechá se působit ideálně přes noc. Pak je ovšem vhodnější boty propláchnout studenou vodou a nechat přirozeně vyschnout.

Zajímavou a méně známou alternativou je použití libečku. Pokud jej máte na zahradě, nebude pro vás problém do každé boty hodit hrst listů. Poté bylinku vyhoďte, pro kuchyňské účely už nebude vhodná.

Připravit si můžete také roztok z trochy vody, citronové šťávy či citronky a octa. Údajně funguje i vystříkání vnitřku obuvi vodkou. Stačit bude i ta nejlevnější.

Rada paní pradleny

Neméně účinnou pomůckou je pak také aviváž, která několika kapkami provoní celé boty na několik dnů i týdnů. Jen ji musíte nanášet zásadně na stélku, nikoli na svrchní část, abyste ji neponičili. Ideální je aplikovat ji pomocí rozprašovače. Čtěte také: Jak skladovat parfém, aby se vám nezkazil.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít