Začíná sezona jedné z nejléčivějších bylin. Jak správně zpracovat a sušit květy černého bezu

 Ostatní 
30. května 2021 10:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Černý bez je sezonní bylinka Pixabay
Už to začíná. Sezona černého bezu je opět tady. Víte, jak správně zpracovat a sušit květy? Připomeneme vám to.

Kdo by nemiloval bezinkovou limonádu nebo sirup. Samozřejmě, že nejlepší je ten domácí. Kromě toho je černý bez, zejména květy, skvělým přírodním lékem na veškeré choroby z nachlazení, podporuje odolnost organismu, pomáhá při nadýmání, s detoxikací i hubnutím. A protože je černý bez sezonní záležitost, je dobře toho využít na sto procent. Poradíme vám, co dělat, aby váš sběr byl úspěšný a hlavně aby vám květy nezplesnivěly.

Ze třetiny rozvité

Bezové květy vykvétají obvykle v druhé polovině května nebo na začátku června. Pokud se vypravíte na květy, je potřeba, aby bylo zcela sucho. Ideálně slunečno a pravé poledne, kdy jsou květy oschlé i od ranní rosy. Vyhýbejte se místům blízko u silnice. Květy sbírejte takové, které jsou rozvité z jedné třetiny. A to proto, aby vám z nich neopadal veškerý pyl.

S nůžkami

Květenství neodlamujte, ale nejlépe stříhejte nůžkami či nožem. Dávejte je do košíku nebo velké papírové tašky, aby se vám květy nezapařily. Doma je po příchodu přendejte na sítko, opatrně je zlehka vyklepejte a zkontrolujte, zda se v nich neukrývá hmyz. Květy neomývejte, abyste je nezbavili vzácného pylu. Dlouhé silné stonky odstřihněte. 

Jak sušit

Asi nejjednodušší způsob zpracování květů je jejich sušení. Díky tomu si můžete připravit lahodný bezový čaj prakticky kdykoliv během celého roku, stejně tak i nálev, kterým lze vyplachovat zanícená ústa nebo potírat poraněnou kůži. Květy sušte v co nejkratší době buď rozprostřené v tenké vrstvě na tenkém papíře, nebo květenství zavěste v dobře větrané místnosti. Nikdy je nenechávejte na přímém slunci. Stejně tak není vhodná ani sušička ovoce, která by květy mohla snadno spálit. Pro pozdější uskladnění odstraňte případné zhnědlé květy, ponechejte si jen ty, které si zachovaly světlou nažloutlou barvu. Skladujete je v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu. Z čerstvých květů si můžete připravit lahodný sirup. Jak jej připravit jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky