Jak poznat a zachránit přemokřené rostliny. Příčin může být více, nemusí to ale znamenat jejich konec

 Ostatní 
25. května 2021 16:57 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příznaků uvadání může být několik Deposiphotos
Rostliny pěstované doma musí spoléhat výhradně na péči lidí. Když je občas zapomenete zalít, nemusí být hned zle. Nastat ale může opačný problém, že rostliny přelijete. Ale ani to nemusí znamenat jejich konec.

Nadměrná zálivka může mít více příčin, a také má několik znaků, podle nichž poznáte, že voda začíná škodit.

Nejčastější důvody přelití

Přelít rostlinu není zase tak těžké. Obvykle k tomu dochází v zimě, kdy by se obecně měla zálivka z vegetativních důvodů omezit. Na jaře je pak dobré zálivku zvyšovat postupně. K přelití často dochází tak, že se o rostliny doma nebo například v zaměstnání stará více lidí. Dalším obvyklým důvodem je, že jsou rostliny vysoko, například na skříni, a není vidět do květináče ani podmisky. Ať už je důvod jakýkoliv, zakročit se musí co nejdříve.

Jak poznat přemokření

Obecně platí, že pokud se rostlina jeví jakkoliv nestandardně, měli byste jí věnovat pozornost. Může jít například o žloutnutí či kroucení listů. Často se přílišná zálivka pozná podle pachu. Nemusí vás to přímo praštit do nosu, ale jestli máte podezření, že v některé místnosti to zkrátka nějak nevoní, podívejte se do všech květináčů.

Pokud je v některém zcela mokrá zemina, která je navíc cítit, jste na správné stopě. Dalším indikátorem mohou být octomilky, které se často vyskytují právě u rostlin, jež mají příliš mnoho zálivky a v zemině začínají hnilobné procesy.

První pomoc

Abyste zachránili přemokřenou rostlinu, musíte jí dopřát suchý zábal. Zkrátka ji vytáhněte z květináče, prsty odstraňte, kolik jen půjde hlíny, kořeny propláchněte vlažnou vodou a po okapání je zabalte do jakékoli savé látky. Hodit se budou čisté staré utěrky, vyřazená trička a podobně. Postupovat musíte velmi opatrně, abyste kořeny nepoškodili. Poté rostlinu umístěte na teplé místo, avšak nikoliv na slunce. Látku průběžně vyměňujte, dokud nebude suchá.

Opětovné zasazení

Pokud budete chtít rostlinu zasadit do stejného květináče, měli byste ho nejprve pořádně vymýt a ještě pro jistotu přelít vroucí vodou, abyste odstranili případné zárodky plísní. Bude-li kořenový bal příliš velký na stávající květináč, poohlédněte se po větším. Možná by stálo za úvahu pořídit si samozavlažovací květináč či truhlík, ve kterých se úroveň zálivky snadno kontroluje. Čtěte také: Zahrádka na balkoně snadno a přehledně. Jak vypěstovat ovoce, zeleninu i bylinky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod