RAW STRAVA
Ostatní
21. července 2016 23:46
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Živá strava - raw food / Internet
RAW food neboli syrová, "živá" strava je strava, jenž neprošla tepelným zpracováním (zahřátím nad 45°C) a jako taková je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Jakákoli tepelná úprava potravin nad 45°C (grilování, dušení, smažení...) ničí jejich nutriční hodnoty a enzymatickou aktivitu (enzymy = život), a mění jejich molekulární strukturu - ze syrových zásadotvorných potravin se po tepelné úpravě stanou potraviny kyselinotvorné. Tepelně upravené potraviny jsou tedy méně hodnotné, nepodporují naše zdraví, ale naopak (jsou toxické až karcinogenní). RAW food v praxi znamená stravování se především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, oříšky a semínky, mořskými řasami - syrovou rostlinnou stravou. Je to nejpřirozenější způsob stravování. Lidé, kteří se takto stravují, se nazývají vitariáni.
Jaké jsou typické potraviny a jídelníček RAW stravy?
Největší procento jídelníčku vitariána - člověka,který konzumuje pouze syrovou stravu - tvoří především ovoce, zelenina, saláty a semínka. Poté doplňkově ořechy a RAW sušené plody. Většina pokročilých vitariánů se snaží o mono stravu - jedí pouze jeden typ potraviny (jablka) a ty nemíchají třeba s hruškami. Po strávení si dá klidně hrušky, semínka, zelený salát. Málo kdy ale dohromady. Například kombinace ovoce - zelenina se vůbec nedoporučuje. Je to z důvodů rozličných trávicích mechanismů v našem žaludku. Pokud bychom snědli například banán s dýňovým semínkem dohromady, žaludek se musí rozhodnout, co stráví dříve. To druhé mezitím bude čekat a kvasit, než se dostane řada i na něj.
RAW jídelníček se tedy skládá především z rostlinných potravin bez tepelné úpravy a ve správných kombinacích.
Co v RAW food jídelníčku určitě nenajdeme?
Jak jsme si již ukázali, určitě tam nenajdeme žádná vařená jídla. Pokud tam budou nějaká, tak velmi krátce tepelně upravená. RAW je nejen o správném jídelníčku, ale důležitá je i čistota těla a konzumace co nejpřirozenějších potravin pro tělo. I když nemusí být výrazně tepelně upraveny, tak v RAW stravě nenajdeme žádné živočišné produkty. Nenajdeme zde ani kapku mléka, gram masa. Také v receptech nenajdete žádné živočišné tuky, másla, sýry apod. Jen vyjímečně zde najdete obiloviny z důvodu vysokého obsahu lepku vyjma ovesných vloček a světlé pohanky. Vše vychází z tvrzení, že tyto látky nejsou nijak prospěšné pro naše tělo. Zbytečně ho zatěžují při trávení a veškeré živiny, které z nich tělo má, dostaneme lepší cestou. Většina vitariánů jsou také vegani. Středobod, která rozděluje vegany a vitariány je med. Vegani med nejedí, protože je to živočišný produkt, med je ale RAW a obsahuje pro naše tělo cenné látky, tudíž ho vitariáni mohou.
V jídelníčku vitariána nenajdeme tedy žádné potraviny, které zbytečně zatěžují naše tělo. Od masa, přes mléko, obiloviny až například k nenaklíčeným luštěninám, které jsou v nenaklíčené podobě velmi těžce stravitelné.
Výhody RAW stravy
Pokud jste se ještě o RAW nikdy neslyšeli, můžete to pro vás být šok. Většina lidí se jako první ptá, zda ve stravě vitariánů něco nechybí. Obavy jsou ale zbytečné. V raw jíte mnohem pestřejší jídelníček a tělo tak dostane všechny důležité látky, které se v běžné stravě zničí při vaření. Navíc u živé stravy nedochází k imunitní reakci našeho těla. Nebudete tedy po jídle unavení a budete moci plně fungovat i s plným žaludkem. Díky živé stravě se vaše tělo pročistí, bude mít čas na obnovu a boj s nemocemi, na které doposud vaše tělo nemělo čas. Ušetříte také spoustu času a energie. Představte si, že vaši potřebu živin pokryje na celý den několik kusů ovoce, porce zeleninového salátu a hrst semínek. Odpadá zbytečně promrhaný čas při vaření. Navíc pokud nakupujete lokální sezónní potraviny - dokážete i ušetřit finance. RAW strava prospívá vašemu fyzickému a psychickému zdraví. Vyzkoušejte trochu odlišný způsob stravy. Třeba na pár dní.
Nevýhody živé stravy
Výhody převyšují nevýhody. Mezi hlavní nepříjemnosti patří špatná dostupnost živé stravy ve stravovacích zařízeních. Především v menších městech, kde stále fungují na výběru mezi gulášem a svíčkovou. Pokud mají něco zdravého, často to je ryba s bramborem a trochou zeleniny. Co se týče zdravotních nevýhod, je jich minimum. Asi jako hlavní nevýhodu bych uvedl raw v zimním období u našeho podnebného pásu. V zimě můžete mít pocit chladu a můžete mít potřebu si dát něco teplého pro zahřátí. Existují i RAW potraviny, které vás vnitřně zahřejí. Například skořice, či zázvor.
Jak přejit na raw v běžném životě?
RAW strava je prospěšná. Jak ji ale zařadit do jídelníčku? Doporučuji postupný přechod. Nejprve určitě vynechte tři hlavní nešvary lidské stravy. Maso, mléko a výrobky obsahující lepek. Již tím uvidíte na svém těle výrazný rozdíl. Pokud navíc přidáte do jídelníčku semínka a ořechy, výrazně se zlepší i vaše mysl. Co se praktického jídelníčku týče, doporučuji si například do zaměstnání vzít tašku plnou libovolného ovoce. Cokoliv seženete. Nejlépe sezónní, v akci apod. To jezte v jakémkoliv množství po celou pracovní dobu. Po pracovní době si zajděte někam na salát. Jsou pouze dvě důležité věci. 1. Nemít nikdy hlad - vždy mějte po ruce kus ovoce, zeleniny, nebo sáček výborného mixu. 2. A ovoce nikdy nejíst po zelenině. Pokud si už jednou dáte ve dni zeleninu, nechte si výrazný rozestup pro ovoce. Úplně nejlépe až na druhý den.
Jaké jsou typické potraviny a jídelníček RAW stravy?
Největší procento jídelníčku vitariána - člověka,který konzumuje pouze syrovou stravu - tvoří především ovoce, zelenina, saláty a semínka. Poté doplňkově ořechy a RAW sušené plody. Většina pokročilých vitariánů se snaží o mono stravu - jedí pouze jeden typ potraviny (jablka) a ty nemíchají třeba s hruškami. Po strávení si dá klidně hrušky, semínka, zelený salát. Málo kdy ale dohromady. Například kombinace ovoce - zelenina se vůbec nedoporučuje. Je to z důvodů rozličných trávicích mechanismů v našem žaludku. Pokud bychom snědli například banán s dýňovým semínkem dohromady, žaludek se musí rozhodnout, co stráví dříve. To druhé mezitím bude čekat a kvasit, než se dostane řada i na něj.
RAW jídelníček se tedy skládá především z rostlinných potravin bez tepelné úpravy a ve správných kombinacích.
Co v RAW food jídelníčku určitě nenajdeme?
Jak jsme si již ukázali, určitě tam nenajdeme žádná vařená jídla. Pokud tam budou nějaká, tak velmi krátce tepelně upravená. RAW je nejen o správném jídelníčku, ale důležitá je i čistota těla a konzumace co nejpřirozenějších potravin pro tělo. I když nemusí být výrazně tepelně upraveny, tak v RAW stravě nenajdeme žádné živočišné produkty. Nenajdeme zde ani kapku mléka, gram masa. Také v receptech nenajdete žádné živočišné tuky, másla, sýry apod. Jen vyjímečně zde najdete obiloviny z důvodu vysokého obsahu lepku vyjma ovesných vloček a světlé pohanky. Vše vychází z tvrzení, že tyto látky nejsou nijak prospěšné pro naše tělo. Zbytečně ho zatěžují při trávení a veškeré živiny, které z nich tělo má, dostaneme lepší cestou. Většina vitariánů jsou také vegani. Středobod, která rozděluje vegany a vitariány je med. Vegani med nejedí, protože je to živočišný produkt, med je ale RAW a obsahuje pro naše tělo cenné látky, tudíž ho vitariáni mohou.
V jídelníčku vitariána nenajdeme tedy žádné potraviny, které zbytečně zatěžují naše tělo. Od masa, přes mléko, obiloviny až například k nenaklíčeným luštěninám, které jsou v nenaklíčené podobě velmi těžce stravitelné.
Výhody RAW stravy
Pokud jste se ještě o RAW nikdy neslyšeli, můžete to pro vás být šok. Většina lidí se jako první ptá, zda ve stravě vitariánů něco nechybí. Obavy jsou ale zbytečné. V raw jíte mnohem pestřejší jídelníček a tělo tak dostane všechny důležité látky, které se v běžné stravě zničí při vaření. Navíc u živé stravy nedochází k imunitní reakci našeho těla. Nebudete tedy po jídle unavení a budete moci plně fungovat i s plným žaludkem. Díky živé stravě se vaše tělo pročistí, bude mít čas na obnovu a boj s nemocemi, na které doposud vaše tělo nemělo čas. Ušetříte také spoustu času a energie. Představte si, že vaši potřebu živin pokryje na celý den několik kusů ovoce, porce zeleninového salátu a hrst semínek. Odpadá zbytečně promrhaný čas při vaření. Navíc pokud nakupujete lokální sezónní potraviny - dokážete i ušetřit finance. RAW strava prospívá vašemu fyzickému a psychickému zdraví. Vyzkoušejte trochu odlišný způsob stravy. Třeba na pár dní.
Nevýhody živé stravy
Výhody převyšují nevýhody. Mezi hlavní nepříjemnosti patří špatná dostupnost živé stravy ve stravovacích zařízeních. Především v menších městech, kde stále fungují na výběru mezi gulášem a svíčkovou. Pokud mají něco zdravého, často to je ryba s bramborem a trochou zeleniny. Co se týče zdravotních nevýhod, je jich minimum. Asi jako hlavní nevýhodu bych uvedl raw v zimním období u našeho podnebného pásu. V zimě můžete mít pocit chladu a můžete mít potřebu si dát něco teplého pro zahřátí. Existují i RAW potraviny, které vás vnitřně zahřejí. Například skořice, či zázvor.
Jak přejit na raw v běžném životě?
RAW strava je prospěšná. Jak ji ale zařadit do jídelníčku? Doporučuji postupný přechod. Nejprve určitě vynechte tři hlavní nešvary lidské stravy. Maso, mléko a výrobky obsahující lepek. Již tím uvidíte na svém těle výrazný rozdíl. Pokud navíc přidáte do jídelníčku semínka a ořechy, výrazně se zlepší i vaše mysl. Co se praktického jídelníčku týče, doporučuji si například do zaměstnání vzít tašku plnou libovolného ovoce. Cokoliv seženete. Nejlépe sezónní, v akci apod. To jezte v jakémkoliv množství po celou pracovní dobu. Po pracovní době si zajděte někam na salát. Jsou pouze dvě důležité věci. 1. Nemít nikdy hlad - vždy mějte po ruce kus ovoce, zeleniny, nebo sáček výborného mixu. 2. A ovoce nikdy nejíst po zelenině. Pokud si už jednou dáte ve dni zeleninu, nechte si výrazný rozestup pro ovoce. Úplně nejlépe až na druhý den.
Kam dál?