Jak správně čistit různé kovy

 Ostatní 
07. ledna 2020 08:31 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kovy v našich domácnostech potřebují údržbu Depositphotos
Příbory, stříbrné šperky nebo třeba chromované a měděné předměty a vybavení vaší domácnosti. To vše vyžaduje ochranu a speciální údržbu. Poradíme vám, jak kovy správně čistit.

Důležitá je hlavně údržba. Pokud totiž kovy čistíme pravidelně, zabráníme tím tvoření koroze. Její odstranění vyžaduje už účinnější metody. 

Příbory a nádobí

Jídelní příbory jsou asi nejčastějšími kovovými předměty, které doma čistíme. Měli bychom je dokonce omýt v mýdlové vodě hned po jídle, protože právě zbytky jídel i delší čas, který si příbory poleží ve dřezu, na nich zanechávají skvrny a korozi.

Pokud máte doma dokonce stříbrné příbory, přidejte do mýdlové vody ještě hořčici, která příbory zbaví zápachu z jídel. I pánve a hrnce se vyplatí umýt v mýdlové vodě a především pečlivě vysušit, aby některé materiály nezačaly rezivět.

Mosaz a měď

Na mosazné předměty ve většině případů postačí tradiční leštěnky na kov. Pokud je ale povrch příliš zaschlý, vyplatí se doma vyrobit speciální roztok ze čtvrt litru vody, lžíce soli a lžíce octa. Po vyčištění opět omyjeme v mýdlové vodě a vyleštíme leštěnkou.

Pokud máte například v koupelně měděné vybavení, zřejmě jste se již setkali s tím, že se na něm objevil zelený povlak. Tomu se říká měděnka. Postačí jej přetřít látkou namočenou v roztoku soli a octa a následně vyleštit klasickou leštěnkou na kovy.

Chrom

Pokud například v kuchyni používáte chromovaný odkapávač na nádobí, máte jistě starosti s tím, jak zachovat jeho čistotu. Je na něm vidět špína i mastnota a navíc bývá i nepříjemně zabarvený. Se špínou a mastnotou se vyrovnáme pomocí mýdlové vody a měkkého kartáčku. Na zabarvení zafunguje kapka čpavku přidaná do mýdlového roztoku. Následně je potřeba vše řádně opláchnout, vysušit a přetřít leštěnkou na chrom. 

Obecně ale platí, že všechny kovové povrchy nejvíce ochráníme, když je budeme impregnovat speciálními leštěnkami. U mosazných předmětů pomůže rovněž průhledný lak. Dále čtěte: Zatočte s rosením oken. Předejdete tím mnoha problémům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47