Zašlou zámkovou dlažbu lze vyčistit. Poradíme, jak jí navrátit původní vzhled

 Ostatní 
07. července 2021 17:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čistá zámková dlažba vám bude dělat radost Depositphotos
Zámková dlažba patří mezi nejoblíbenější řešení venkovních povrchů u nás. Betonovými dlaždicemi jsou tvořeny chodníky, vozovky, parkovací plochy, příjezdové cesty k domovu a podobně. Když je nová, je na ni radost pohledět. Poradíme vám, jak ji udržet v čistotě, aby stále vypadala jako nová.

Pokud se o zámkovou dlažbu pravidelně nestaráte, přejdou tři zimy a podepíše se na ní čas. Špína, šmouhy, skvrny, mech, plevel a sem tam nějaká díra nebo prasklina.

Zámková dlažba

Označení zámková dlažba je odvozené od slova zámek. Jednotlivé dlaždice mají specifický tvar, díky němuž při pokládce pod 45stupňovým úhlem vytvoří zámek, který zabrání horizontálnímu posunu zámkové dlažby. Zámková dlažba se vyrábí ze zhutněného betonu, což je speciální druh betonu, který je před ztuhnutím upraven vibracemi. Výsledkem této úpravy je vyšší pevnost každé betonové dlaždice, nižší pórovitost materiálu, vyšší odolnost proti mrazu a celkově lepší trvanlivost.

Skvrny na zámkové dlažbě

I přes výborné vlastnosti, kterými se zámková dlažba vyznačuje, v důsledku užívání a vlivu počasí začne ztrácet svůj původní vzhled. Dochází ke znečištění, spáry se zanesou a usadí se v nich nánosy. Na příjezdových cestách se objeví i šmouhy od pneumatik nebo kaňka motorového oleje. Na dlážděné terase zase během grilování mohou vzniknout skvrny od tuku nebo uhlí. Běžné čištění zámkové dlažby spočívá v odstranění povrchových nečistot a zbavení se prorůstajícího plevele. 

Odstranění plevele ze zámkové dlažby

Než se vrhnete do samotného čištění povrchu zámkové dlažby, věnujte péči nejprve odstranění prorůstajícího plevele a mechu ze spár. Na pomoc s odstraněním plevele ze spár si můžete vzít spárovou škrabku nebo speciální kartáč na spáry. Osvědčenou metodou našich babiček je vařicí voda, která spolehlivě zničí nadzemní část rostliny a poškodí i její kořenový systém. V domácích podmínkách stačí ohřát hrnec s vodou a vylít ji na dlažbu porostlou plevelem. Herbicidy aplikujte na zarostlou dlažbu jen za slunného počasí, déšť by přípravek smyl a jeho účinek by tak byl minimální. Jestli se ve spárách roztahuje mech, můžete vyzkoušet přípravek na jeho odstranění. 

Čištění povrchu zámkové dlažby

Snadno zámkovou dlažbu vyčistíte mýdlovou vodou a obyčejným kartáčem. Při čištění zámkové dlažby teplota vody nemá vliv na výsledek. Vyvarujte se použití přípravků s obsahem kyseliny a nepoužívejte ani prostředky na mytí nádobí. Čištění zámkové dlažby vysokotlakým čističem je celkem běžnou praxí. Málokdo však tuší, že čištění touto metodou může zámkovou dlažbu poškodit a zkrátit její životnost. Neodborné čištění zámkové dlažby má stejný efekt jako pětileté odolávání dešťům, kroupám, mrazu a sněhu. 

Místo wapky použijte přípravky určené na čištění zámkové dlažby

Na našem trhu je celá řada produktů určených na čištění zámkové dlažby, na její renovaci a následnou péči bez použití vysokotlakého čističe, stačí si na to vzít obyčejný kartáč. Profesionální přípravky dokážou ze zámkové dlažby odstranit černé skvrny, organické nečistoty, mech, řasy, lišejníky i zažranou špínu.

Důležitá je také impregnace

Impregnační nátěry je důležité aplikovat ihned po vyčištění dlažby a jejím důkladném proschnutí a díky jejich vlastnostem se v následujících dvou letech můžete rozloučit s bílými mapami na dlažbě, které způsobují tzv. solné květy, všudypřítomným plevelem a mechem. Dále čtete: Zámkovou dlažbu zvládnete položit i sami. Práce s ní je lehká.

Zdroj info: www.smartseal.cz, www.laneslandscaping.ca.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum