Vyrobte si vlastní nahřívací polštářek proti bolestem

 Ostatní 
02. února 2020 16:05 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Hřejivý polštářek může mít různý tvar a barvu Depositphotos
Trápí vás občas bolavé svaly, zmrzlé nohy nebo prostě jen zima? Použijte na problémy nahřívací polštářek. Můžete si jej vyrobit sami. Stačí k tomu nějaká látka a obsah v podobě rýže, lněného semínka nebo podobných věcí.

Nahřívací polštářek pomůže při bolavých kloubech, můžete si jej dát na záda, za krk, ale třeba i na břicho v případě trávicích nebo menstruačních obtíží a také na nohy, pokud cítíte stále zimu a nemůžete se zahřát. Stačí dát polštář do mikrovlnné trouby a zapnout ji na dvě minuty. Potom zůstává delší dobu horký a roznáší teplo tam, kde je potřeba.

Neutrácejte

Za polštářek ale nemusíte utrácet, můžete si vyrobit vlastní. Není to nic složitého a měl by to zvládnout každý. Stačí vám k tomu látka, jehla s nití a obsah polštářku, na který můžete použít rýži, lněné semínko, kukuřici, pohankové slupky nebo pecky od třešní. Přidat můžete i bylinky.

Nejjednodušší je použít nevařenou rýži, protože je levná a dostupná. Pecky zase dlouho udrží teplo. Musí být ale pořádně vyschlé. Lněné semínko má správnou velikost, takže netlačí a je ideální pro děti. Nejen, že hřeje, ale také voní. Přidat můžete i bylinky, například levanduli, heřmánek, rozmarýn nebo mátu.

Sami si můžete určit tvar, jaký bude polštářek mít. Nabízí se čtverec, obdélník i kruh. Pokud je polštářek pro děti, můžete zkusit vytvořit srdíčko nebo třeba medvídka. Můžete udělat i dlouhou nudli, kterou pak lépe dáte za krk nebo přes celá bedra.

Místo pro náplň

Na papír si nakreslete vzor polštáře, vystřihněte a překreslete jej na látku, abyste získali dva stejné vzory. Oba kusy po stranách přišijte k sobě, ale v jedné části ponechejte místo pro naplnění polštářku. Myslete na to, že šev musí být o to těsnější, o co menší je náplň.

Jakmile máte sešité dvě části k sobě, polštářek otočte, aby byl šev vevnitř. Potom jej můžete naplnit. Nedávejte jej zcela plný, protože se pak těžko bude přizpůsobovat částem těla. Nakonec polštářek zašijete a je hotový. Zajímavostí je, že stejně jako polštářek dokáže zahřát, umí i zchladit, když jej místo mikrovlnky dáte na nějakou dobu do mrazáku. Zchladit jím můžete třeba drobnější popáleniny, koleno po pádu nebo třeba jen hlavu po celodenní práci na slunci. O využití starých povlaků na polštář jsme psali zde.

Témata: šití, poštář, bolest, zima
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve