Jak vybrat správný spacák pro kemping

 Ostatní 
10. července 2021 10:47 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Spacák musíte vybírat hned podle několika ukazatelů Depositphotos
Pokud začínáte s kempingem, potřebujete především vybrat to správné vybavení od stanu přes kempovací nábytek až po potřeby na vaření a především na spaní. A správný spacák je jednou z klíčových položek.

Spacích pytlů je totiž mnoho a ne každý se hodí pro letní kempování. A ty letní se zase obvykle nehodí do zimy. Takže jak si vyberete ten správný spacák?

Nejprve vyberte spacák podle venkovní teploty

Pokud hodláte kempovat pouze v létě, pak si vyberte letní typ spacáku. S ním můžete kempovat až do plus pěti stupňů Celsia, takže na kemping můžete vyrazit klidně ještě z kraje podzimu a pořád vám bude teplo.

Můžete také zvolit spacák třísezonní a jak sám název napovídá, můžete s takovým spacím pytlem vyrazit do přírody prakticky od jara do zimy. No a poslední kategorií jsou samozřejmě zimní spacáky.

Při výběru spacáku ale musíte sledovat celou řadu dalších věcí. Například, zda kupujete spacák pro muže, nebo pro ženy či děti. Existují také spacáky unisex, nicméně mějte tedy na paměti, že spacák se kupuje především podle výšky osoby, která jej bude používat.

Spacák si můžete vybrat rovněž podle střihu, respektive jeho tvaru. Základem je ale poučka, že spacák by měl být alespoň o 30 centimetrů delší, než je výška vaší postavy. Spacáky se obvykle dělí na dekové a na mumiové, které jsou lehčí a lépe izolují teplo.

Dejte pozor také na materiál

První kategorií jsou tzv. syntetické spacáky. Ty se vyrábějí především pro letní a trojsezonní používání, jsou lehčí a snadněji se udržují, takže je můžete dokonce klidně vyprat i v pračce, až vaše kempovací sezona skončí.

A pak jsou to také péřové spacáky, které se vyznačují tím, že mají především o dost větší životnost než ty syntetické. Samozřejmě mnohem lépe izolují, takže vám v nich bude vždycky teplo, ale péřové spacáky jsou o dost dražší a také náročnější na údržbu, takže je budete muset dávat odborně vyčistit. A navíc je tu jedna důležitá věc. Péřový spacák nesmí navlhnout, jinak se pérka v něm slepí a spacák prakticky přestane plnit svoji funkci.

V neposlední řadě s prodejcem při výběru spacáku proberte, jaké aktivity hodláte provozovat. Pokud ale potřebujete opravdu jen spacák do stanu na kempování, pak si vystačíte se syntetickým spacákem, který snadno uvezete v kufru vašeho auta společně se stanem. Dále čtěte: Kempování je stále populárnější. Co musí udělat začátečník, aby mohl vyrazit do přírody nebo kempu.

Zdroj: Gearx.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008