Hodně lidí si v zimě zbytečně zničí boty. Může za to nesprávný způsob sušení

 Ostatní 
01. února 2022 09:34 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
V zimě se boty snadno promočí a je třeba je správně vysušit, jinak je můžete zničit Depositphotos
Teď v zimě naše boty hodně trpí. Ničí je vlhkost i posypová sůl. Za mnohé problémy ale mohou majitelé bot sami, a to proto, že o svou obuv v zimě špatně pečují. Jednou z nejčastějších chyb je špatné sušení promočených bot.

Pro boty platí totéž co pro jiné věci. Pokud se o ně budeme dobře starat, budou vypadat déle hezké a prodloužíme jim životnost. Jenže mnohdy stačí jedna zima a boty můžeme vyhodit do koše. Někdy je na vině nízká kvallita výrobku, ovšem velmi často za zničení bot v zimě mohou sami jejich majitelé. 

Podstatné je skladovat obuv v suchém prostředí, obuv pravidelně čistit, správně sušit a používat ochranné konzervační prostředky. Mezi nejčastější chyby při údržbě patří vysoušení obuvi přímo u zdroje tepla a skladování ve vlhkém prostředí. Těmito chybami dochází k popraskání svršku obuvi, čímž se rapidně zkracuje životnost.

Zásady správného sušení

Obzvláště u kožené obuvi platí, že pokud je mokrá, je nutné ji sušit hlavně pomalu. Může schnout klidně i tři dny. Nikdy, ale opravdu nikdy nedávejte koženou obuv sušit na radiátor. Sice vám vyschne raz dva, ale může taky popraskat, takže vám pak nezbude nic jiného, než si pořídit novou. Najdou se i koumáci, kteří na mokré boty vezmou fén. I tímto způsobem ale můžete boty nenávratně zničit. V důsledku nerovnoměrného rozložení tepla se obuv může zdeformovat, případně se teplem obuv rozlepí. Toto hrozí především u sportovních bot, ve kterých je mnoho prvků lepených. Klíč k úspěchu je tedy v pozvolném vysušování. Zcela suchou obuv pak nezapomeňte natřít ošetřujícím krémem a znovu naimpregnovat.

Jak to udělat správně

Pokud potřebujete boty vysušit rychle, ale bezpečně, držte se následujících rad.

  • U šněrovacích bot rozvažte tkaničky. Díky tomu se vysuší po celém povrchu.
  • Mokré boty mají po vysušení sklon k deformacím, proto je třeba obuv něčímm vyplnit. Kožené boty lze dát na tzv. napínáky, ale dobře poslouží i obyčejné noviny. Ty obuv napnou a ještě do sebe nasají přebytečnou vlhkost. Jestliže použijete napínáky, můžete do promočené boty dát například čajovou lžičku rýže, která podobně jako noviny nasaje vlhkost.
  • Boty dejte do suché a teplé místnosti, ale mějte je v dostatečné vzdálenosti od radiátoru či slunečního záření. Nejbezpečnějším řešením je pokojová teplota.
  • Po vysušení obuv opět naimpregnujte. Na botě se tak vytvoří neviditelný film, který minimalizuje riziko promáčení.

Co se solnými mapami

Sůl na botách není v zimě žádným výjimečným úkazem. Hned po příchodu domů takto postiženou obuv otřete navlhčeným čistým hadříkem. Na sůl lze použít například roztok vody s citronem, a to v poměru jedna ku jedné. Na solné mapy dobře funguje také ricinový olej. Vždy si ale pamatujte, že čím dříve se solných skvrn zbavíte, tím lépe. Starší skvrny jdou totiž dolů obtížněji než ty čerstvé.

Zdroj: askteamclean.com, eobuv.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008