Houbová sezóna! Máme pro Vás houbové recepty.
Houbová sezóna je v plném proudu, proto jsme pro vás připravili tři tipy na snadnou a rychlou večeři.
Houbový guláš
Suroviny pro 4 porce:
600 g čerstvých hub, 2 cibule, 1 rajče, 1 červená paprika, sůl, špetka drceného kmínu, 2 lžíce rostlinného oleje, šálek smetany, lžíce polohrubé mouky
Postup:
Nejvhodnější je příprava guláše ze směsi hub. Očištěné a pokrájené houby podusíme na tuku a osmahnuté cibulce. Pak přidáme oloupané rajče a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. Pak guláš zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou.
Houbové karbanátky
Suroviny na 4 porce:
600 g hub, 3 tvrdší housky, 2 lžíce hladké mouky, troška vody, 2 vejce, 1 větší cibule, troška mléka, 100 g anglické slaniny (nemusí být), sůl a pepř, 1 lžičky drceného kmínu, olej na smažení, 1 lžičky houbového koření, strouhanka na obalení
Postup:
Očištěné houby pokrájíme nadrobno a podusíme ve vodě doměkka. Pak vodu slijeme, houby pomeleme s houskami, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a slaninu, hladkou mouku, vejce, koření a trošku mléka tak, aby vznikla hustá směs. Z ní tvoříme namočenýma rukama větší karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Hotové karbanátky necháme osušit na vrstvě ubrousků. Podáváme s bramborovou kaší nebo pečivem.
Houbovec
Suroviny:
5 rohlíků, 2 vejce, 1,5 dl mléka, sůl, pepř, 300 g čerstvých hub (nejlépe směs), 30 g másla, 200 g uzeného boku vcelku (anglické slaniny), hrst sekané pažitky
Postup:
Rohlíky pokrájíme na kostky, které smícháme se žloutky rozšlehanými v mléku, se solí a pepřem. Bůček rozdělíme na kostičky a orestujeme. Zvlášť na másle podusíme kousky hub, smícháme s uzeným a pak přidáme k rohlíkům. Z bílků ušleháme tuhý sníh, spolu s pažitkou jej opatrně zapracujeme do připravené směsi, jíž pak naplníme zapékací misku vymazanou máslem. Pečeme 25 minut v rozpálené troubě při 180 °C.