Náhražky masa
Ostatní
04. září 2016 23:11
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Náhražky masa / Internet
Maso – někdo si bez něj nedokáže představit ani svačinu natož hlavní jídlo, jinému nechutná, další ho nejí z lásky ke zvířatům. Někteří v něm vidí zdroj síly a zdraví, jiní budou tvrdit, že organismu škodí. Pro ty, kteří se rozhodli žít bez masa máme seznam náhrážek, které je možné koupit.
Jemná chuť tofu
Můžeme hovořit o sójovém tvarohu, který se vyrábí srážením sójového mléka syřidly. Pochází z Číny, odkud se rozšířilo do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo. V západních civilizacích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o zdravou výživu a vegetariánství už je dnes běžně k sehnání.
Obsahuje vysoké procento kvalitních bílkovin a naopak nízké procento tuků a sacharidů. Dále v něm najdeme vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Upravit se dá na slano i sladko, protože je v přírodní formě takřka bez chuti a snadno přijímá chuť okolních ingrediencí.
Druhy tofu:
přírodní varianta
uzené
česnekové
bylinkové
marinované
a další
Tempeh je poměrně neznámý
Tempeh je v Česku potravinou téměř zapomenutou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnáí je pak většinou pouze ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem Tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní. V potravině jsou zastoupené především vitaminy B. Proč je tempeh vlastně tak zdravý? Hlavně kvůli vitaminu B12, kterého je v ostatních rostlinných složkách hodně málo.
Sám o sobě není příliš chutný, je třeba jej upravit. Na českém trhu je k sehnání nejen v přirozené formě, ale také smažený marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh. Můžete jej použít do těstovin, rizot a výborný je zapečený s bramborami a podušený v omáčce.
Seitan: Pracná ale chutná bílkovina
Na závěr jsme pro vás připravili zajímavé informace o seitanu. Ten jsme bohužel neochutnali, ale i tak stojí za zmínku. Jde o cennou rostlinou bílkovinu. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávicí systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný.
Vyrábí se z mouky a vody nebo se dá koupit jako polotovar v obchodech se zdravou výživou. Nejprve jej musíte ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou či marinováním, a pak s ním můžete zacházet dle libosti. Použít ho do gulášů, omáček, špízů, na nudličky, smažit či péct.
V obchodech je k sehnání seitan natural či seitan speciál, ve formě hotových karbanátků či řízků, nebo je společně s dalšími ingrediencemi základem mnohých dalších bezmasých výrobků.
Jemná chuť tofu
Můžeme hovořit o sójovém tvarohu, který se vyrábí srážením sójového mléka syřidly. Pochází z Číny, odkud se rozšířilo do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo. V západních civilizacích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o zdravou výživu a vegetariánství už je dnes běžně k sehnání.
Obsahuje vysoké procento kvalitních bílkovin a naopak nízké procento tuků a sacharidů. Dále v něm najdeme vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Upravit se dá na slano i sladko, protože je v přírodní formě takřka bez chuti a snadno přijímá chuť okolních ingrediencí.
Druhy tofu:
přírodní varianta
uzené
česnekové
bylinkové
marinované
a další
Tempeh je poměrně neznámý
Tempeh je v Česku potravinou téměř zapomenutou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnáí je pak většinou pouze ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem Tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní. V potravině jsou zastoupené především vitaminy B. Proč je tempeh vlastně tak zdravý? Hlavně kvůli vitaminu B12, kterého je v ostatních rostlinných složkách hodně málo.
Sám o sobě není příliš chutný, je třeba jej upravit. Na českém trhu je k sehnání nejen v přirozené formě, ale také smažený marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh. Můžete jej použít do těstovin, rizot a výborný je zapečený s bramborami a podušený v omáčce.
Seitan: Pracná ale chutná bílkovina
Na závěr jsme pro vás připravili zajímavé informace o seitanu. Ten jsme bohužel neochutnali, ale i tak stojí za zmínku. Jde o cennou rostlinou bílkovinu. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávicí systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný.
Vyrábí se z mouky a vody nebo se dá koupit jako polotovar v obchodech se zdravou výživou. Nejprve jej musíte ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou či marinováním, a pak s ním můžete zacházet dle libosti. Použít ho do gulášů, omáček, špízů, na nudličky, smažit či péct.
V obchodech je k sehnání seitan natural či seitan speciál, ve formě hotových karbanátků či řízků, nebo je společně s dalšími ingrediencemi základem mnohých dalších bezmasých výrobků.
Kam dál?