Kouzlení s dýní nasladko i slano: Čtyři skvělé recepty.

 Ostatní 
17. října 2016 07:43 / redakce
  1
📷
1 fotografie v galerii
Vaření s dýní Internet
Neznámo proč tahle oranžová koule v české kuchyni stále ještě nezdomácněla. Přitom při vaření má dýně jednu velkou výhodu, lze ji připravit nasladko i naslano.
Pečená dýně na rozmarýnu

Ingredience
1 kg dýně
4 lžíce olivového oleje
2 snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř

1. Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem.
2. Dýni rozpůlte, vyjměte semena, vyškrábejte vlákna.
3. Nakrájíte dýni na tři centimetry široké měsíčky, oloupete, vložíte do pekáče, pokapete olejem, posypete natrhaným rozmarýnem, solí a pepřem.
4. Po 20 minutách pečení kousky dýně obrátíte a zapečete dalších 15 minut.

Dýňový pohár s mascarpone

Ingredience
1 malá dýně, asi 750 g
150 ml jablečné šťávy
2 lžíce přírodního krupicového cukru
3-4 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, například Amaretto
100 g mascarpone
150 g bílého jogurtu
1 lžička mleté skořice
4 lžíce mandlových lupínků

Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.

Dýňové lívanečky

Ingredience
250 g vychladlého dýňového pyré
200 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice
špetka soli
400 ml mléka
3 vejce
60 g másla
olej na smažení
jogurt, med a čerstvé ovoce na ozdobení

1. V misce metličkou smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě společně prošlehejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a dýňové pyré. Do třetice ušlehejte z bílků a cukru pevný sníh.
2. Mléčnou směs nalijte k moučné směsi a krátce promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sníh a jemně zapracujte, docela dobře to jde použitou metličkou od sněhu.
3. Na rozehřáté, lehce olejem potřené pánvi smažte postupně malé lívanečky. Těsto obsahuje cukr a proto se snadno přichytává, raději použijte pánev s nepřilnavým povrchem.
4. Podávejte teplé, přelité medem, s hustým jogurtem a posypané trochou ovoce.

Zapečená dýně s jogurtem

Ingredience
300 g brambor
300 g dužiny z dýně Hokkaidó
1 velkou červenou cibuli
300 g kuřecích prsou
200 ml smetany
100 g bílého jogurtu
sůl
pepř

Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky a ochuťte je solí a pepřem. Brambory a dýni nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kolečka. Do vymazaného pekáčku navrstvěte polovinu brambor, na ně polovinu dýně a všechno kuřecí maso. Následuje cibule, zbytek brambor a nakonec dýně. Jogurt smíchejte se smetanou, přidejte trochu pepře a pekáček směsí zalijte. Dejte do trouby péct na 45 minut při 180 stupních Celsia.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky