Velikonoční beránek

 Ostatní 
26. března 2015 21:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako kapr na vánoční stůl. Wikimedia Commons/Cheva
Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole.

Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci, ovládané po tisíciletí pastevci. V hebrejské tradici symbolizovaly ovce Izraelitu jako člena "Božího stáda". Kristus je nazýván Beránkem Božím na znamení čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Je velikonočním Beránkem nového Izraele, jehož krev zachránila pokřtěné od hříchu a smrti. 

Beránek jako obřadní pokrm je znám už od středověku

TĚSTO

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks žloutků
  • špetka citronové kůry
  • 200 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 240 g polohrubé mouky
  • 4 ks bílků 


POLEVA

  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 ks bílku
  • 100 g cukru moučka 


NA OZDOBU

  • mandle
  • lískové ořechy 


POSTUP

Do mísy dáte vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháte do pěny. Do této pěny lehce vmícháte mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejete na 190°C.

Formu na beránka důkladně vymažete tukem, vysypete hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijete a formu zaklopíte.

Beránka upečete dorůžova a ještě horkého vyklopíte.

Když beránek vychladne, vyšleháte bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháte citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíte, mandle použijete jako oči, lískový oříšek jako nos.

Velikonočního beránka ozdobíte mašlí a naaranžujete na sváteční stůl.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda