Velikonoční beránek
Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci, ovládané po tisíciletí pastevci. V hebrejské tradici symbolizovaly ovce Izraelitu jako člena "Božího stáda". Kristus je nazýván Beránkem Božím na znamení čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Je velikonočním Beránkem nového Izraele, jehož krev zachránila pokřtěné od hříchu a smrti.
Beránek jako obřadní pokrm je znám už od středověku
TĚSTO
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 ks žloutků
- špetka citronové kůry
- 200 g cukru krupice
- 2 ks vejce
- 240 g polohrubé mouky
- 4 ks bílků
POLEVA
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 ks bílku
- 100 g cukru moučka
NA OZDOBU
- mandle
- lískové ořechy
POSTUP
Do mísy dáte vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháte do pěny. Do této pěny lehce vmícháte mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejete na 190°C.
Formu na beránka důkladně vymažete tukem, vysypete hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijete a formu zaklopíte.
Beránka upečete dorůžova a ještě horkého vyklopíte.
Když beránek vychladne, vyšleháte bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháte citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíte, mandle použijete jako oči, lískový oříšek jako nos.
Velikonočního beránka ozdobíte mašlí a naaranžujete na sváteční stůl.