Nezbavujte se na zahradě kopřivy, má mnoho léčivých účinků

 Zahrada 
30. srpna 2019 09:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čaj posiluje imunitu a léčí rány Depositphotos
Už odmalička se každý raději vyhýbá kopřivám. Stačí se o ně jednou spálit a je to výstraha na dlouhé roky. Kopřiva ale nemusí být jen strašákem. Má mnoho léčivých účinků. Posiluje imunitu, čistí organismus, napomáhá hubnutí a také léčí rány.

Kopřivu dvoudomou mají v oblibě lidoví léčitelé. Z rostliny lze využít vše od stonku přes listy až po kořen a také květy. Spálení způsobují jemné chloupky, které se na kopřivách nacházejí. Když si jich nevšimnete, můžete si být jistí, že je ucítíte.

Hormon štěstí

Popálení kopřivou není škodlivé, naopak je prospěšné. Rostlina obsahuje mnoho potřebných látek jako třeba vápník, draslík, železo nebo i známý hormon štěstí serotonin. Venku se rostlina vyskytuje od dubna do září. Pokud tedy máte rozlehlou zahradu a kopřiva se tam nachází, nemusíte ji nutně kosit a vyhazovat, ale můžete si ji uskladnit jako největší poklad. Nejlepší je rostlinky posbírat už na jaře, využít se dají i později. Klidně si je ale můžete nasbírat až v září.

Kopřiva se používá sušená i čerstvá. Pokud ji chcete sušit, zabalte listy do papíru a skladujte na suchém a větraném místě někde ve stínu. Usušená kopřiva by měla být tmavě zelená. Zapařenou rostlinu poznáte podle zčernalých listů, takovou raději nepoužívejte.

Kopřivu můžete využít pro vnější i vnitřní použití. Můžete si dělat třeba i kopřivový čaj. Potřebujete na něj lžíci sušených kopřiv, kterou zalijete asi dvěma decilitry vařící vody. Potom necháte odvar asi deset minut odstát a slijete ho.

Pitím kopřivového čaje můžete lépe zhubnout, protože podpoříte metabolismus a pročistíte organismus od škodlivých látek. Také posílíte imunitu, takže budete odolnější vůči různým nachlazením nebo respiračním onemocněním.

Alergie i stres

Čaj pomáhá i při bakteriálních a virových onemocněních, aleregiích, zánětech močových cest nebo problémech s močovými kameny. Spolehnout se na něj můžete i při stresu a únavě. Pomáhá také při onemocnění jater, žlučníku, sleziny nebo žaludečních vředech, ale i v případě infekcí nebo zahlenění dýchacích cest. Užít jej lze i při revmatu nebo nemoci zvané dna, která kvůli zvýšené hladině kyseliny močové v krvi způsobuje opakující se záchvaty u kloubů, nejčastěji u palce u nohy.

Při vnějším použití se nemusíte nutně nechat popálit, ale v nálevu z kopřivy můžete namočit obklad, který urychluje hojení popálenin nebo drobných odřenin. Tlumí také ekzém, plíseň na nehtech nebo působí na kuří oka.

Hezké vlasy

Tinkturu z kopřivy si můžete vmasírovat do hlavy, čímž podpoříte růst vlasů a zabráníte jejich častému maštění. Tinkturu vyrobíte tak, že očištěný kořen kopřivy nakrájíte najemno a naplníte jím láhev. Kousky kořene potom zalijete čtyřprocentním alkoholem a necháte po dobu dvou týdnů louhovat v teplé místnosti. Láhev občas protřepte. Po dvou týdnech směs odcedíte a máte tinkturu. Nechávejte ji v tmavé láhvi. O založení čajové zahrádky jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve