Milujete mátu? Vysaďte si na zahradě i tu, která voní po mandarinkách, jahodách či čokoládě

 Zahrada 
24. května 2018 13:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I obyčejná máta může překvapit - nevoní jen po mentolu Shutterstock
Mátu zná asi každý, ale většina lidí má tuto aromatickou bylinku spojenou jen s vůní mentolu. Přitom tato rostlina nabízí i jiné vůně, a to po ovoci či čokoládě. Na pěstování jsou přitom tyto odrůdy stejně nenáročné jako máta peprná.

Máta patří mezi nejoblíbenější bylinky, a tak se šlechtitelé předhánějí v tom, jak tuto rostlinu ještě zdokonalit. Dnes tak není problém sehnat mátu mandarinkovou, jahodovou, citronovou, zázvorovou nebo čokoládovou.

Výhodou nových odrůd máty je, že každá vypadá trochu jinak, přitom vůně je rozličná. Pěstovat je můžete venku na zahradě i doma v květináči. Oproti klasické mátě peprné nevyžadují z pěstitelského hlediska nic zvláštního. Zato v kuchyni si díky novým odrůdám budete moci dopřát zcela nové kulinářské zážitky.

Druhy máty

Máta nechybí snad v žádném bylinkovém záhoně. Je to trvalka. Dorůstá do výšky 20 – 50 cm, kvete v létě v květenstvích ve tvaru klasu. Všechny druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu, jsou mrazuvzdorné do - 28 stupňů Celsia. O užitečných radách pro pěstování máty jsme psali zde. A jaké neobvyklé druhy jsou k dostání?

Mandarinková máta

Velmi bujná máta dorůstá až 80 cm, má svěží zelené lesklé listy s úžasnou vůní sladkých mandarinek a příjemného mentolu. Je výborná především na sirupy, čaje, do ovocných salátů. Ani po usušení neztrácí své ovocné aroma.

Citronová máta

Citronová máta se díky své pronikavé citronové vůní hodí skvěle do čajů, letních koktejlů nebo na mátové sirupy. Lístky citronové máty se také používají na ozdobu letních dezertů. Do skleniček na víno dejte oslazenou zakysanou smetanu nebo mascarpone, posypte letním ovocem, nastrouhejte čokoládu a ozdobte dvěma lístky máty.

Jahodová máta

Jahodová máta úžasné voní po čerstvých jahodách. Je vynikající na čaje nebo mátové sirupy, které ocení nejenom děti. Samozřejmě lze využít i do koupele nebo na letní párty, kdy všem připravíte mojito s příjemným mátovo-jahodovým aroma. Výborná je do ovocných moučníků.

Máta banánová

Velmi jemná máta nejen vzhledem (jemné lístky), ale i chutí a vůní. Téměř nevoní mentolem, ale banány. Pochází z Francie. Vhodná do sirupů, ovocných šťáv, moučníků, koktejlů.

Máta ananasová

Ananasová máta zaujme už na první pohled. Má totiž krásně zbarvené bílo zelené listy. Neroste tak bujně jako máta peprná. Svým vzhledem vyniká v záhonech, ale i v truhlících. Může ji klidně nasadit spolu s balkonovkami, které navíc ochrání před obtížnými mšicemi. Vůně je jemná ovocná připomínající čerstvě nakrájený ananas. Je vhodná pro použití do salátů či dezertů, a to nejen jako dekorace.

Máta jablečná

Jablečná máta je speciálně vyšlechtěná pro čaje nebo mátové sirupy s úžasnou vůní sladkého jablka a mentolu. Pro své zajímavé kulaté vrásčité lístky je vhodná do dezertů nejen pro své příjemné jablečné aroma, ale působí i dekorativně.

Máta hrušková

Máta vonící po zralých sladkých hruškách obsahuje jen minimum mentolu, proto je vhodná do ovocných salátů, pohárů, dezertů, pudinků. Samozřejmě také na voňavý "hruškový" čaj. Pokud pár lístků přidáte do hruškového nebo dýňového kompotu, povýšíte je na hotovou delikatesu.

Pomerančová máta

Pomerančová máta je speciálně vyšlechtěná pro čaje a sladká jídla. Je vhodná do dezertů pro své příjemné pomerančové aroma. Když přičichnete, ucítíte čerstvě rozkrojený pomeranč.

Zázvorová máta

Tato máta snoubí spolu tři vůně - typickou mátovou, ovocnou (kterou mají jiné ovocné máty) a pikantní ostrou zázvorovou. Je výborná především na čaje a pro ty, co mají rádi zázvor třeba v salátech.

Čokoládová máta

Čokoládová máta je speciálně vyšlechtěná z máty peprné. Má tmavší listy a můžete v ní cítit nádech hořké kvalitní čokolády. Používá se také do čokolád plněných mátovým dražé. Pokud ji dáte do nápoje, získá čokoládové aroma.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008