Jedovaté rostliny, na které je potřeba dát si v zahradách pozor

 Zahrada 
29. května 2018 11:05 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běžné túje jsou smrtelně jedovaté Shutterstock
Je s podivem, kolik různých stromů, keřů a rostlin je silně jedovatých. Máme pro vás důležité informace, které mohou ovlivnit i vaše rozhodnutí, co vysadit s ohledem na pobyt dětí a zvířat v našich zahradách.

Mezi jedovaté rostliny patří mnoho druhů, které jsou zcela běžně pěstovány a patří mezi oblíbené. Je proto jistě dobré vědět, které to jsou a buď se jich vyvarovat úplně, nebo alespoň sledovat, kdo k nim má přístup a dávat si náležitý pozor.

Tis červený

Jde o klasiku, která se objevuje i u autorů detektivních příběhů. Pravdou je, že jde o smrtelně jedovatou rostlinu. Jedovaté je na ní úplně všechno, kromě červené části plodů. Semena v červených kalíšcích jsou ovšem již zase toxická. Látky, které působí smrtelně, se nemění ani varem, ani stárnutím, takže je najdeme i v suchém jehličí. Velkým nebezpečím je tento keř pro lidi i třeba pro koně. Menší dávka způsobuje zánět střev a průjem či zácpu. Vyšší dávky ale už ovlivňují funkce svalů a mohou zastavit dech či srdeční činnost.

Náprstník červený

Náprstník, čili digitalis, je léčivka, ale je silně jedovatý. Působí na srdce a při nízkých dávkách může pomáhat. Vyšší dávky ovšem ovlivňují srdeční činnost natolik, že dochází posléze k jeho zástavě. Otrava má velmi nepříjemný průběh a začíná otupělostí, pocením, krvavým průjmem, poruchami srdečního rytmu a dalšími obtížemi.

Zerav západní

I běžně pěstované túje jsou velmi jedovaté. Jde o jehličí i mladé výhonky. Na vině jsou různé éterické oleje v túji obsažené. Přitom si tento keř nasazují lidé dobrovolně ve velkém na své zahrady, ačkoliv není jeho pěstování žádnou výhrou a do našeho prostoru ani nepatří, neboť je importován z amerického kontinentu.

Durman obecný

Durman pochází ze severní Ameriky a roste u nás často jako plevel. Obsahuje velké množství různých alkaloidů, které působí halucinace a při vyšší dávce rozdráždí nervovou soustavu natolik, že dochází k úmrtí.

Bobkovišeň lékařská

Poměrně oblíbená je i bobkovišeň. Jde o neopadavý keř, který se dobře rozrůstá, a tak tvoří často součást různých živých plotů. Obsahuje prunasin, což je látka, která se v žaludku mění na kyanovodíkovou kyselinu. K úmrtí dochází kvůli zástavě dechu. Jedovaté jsou listy i plody.

Další druhy

Ve výčtu jedovatých rostlin, kterými jsme obklopeni, je možné dlouze pokračovat. Jedovatý je jeřáb ptačí, škumpa orobincová, jírovec maďal, trnovník akát. Taktéž oleandr, rododendron, břečťan či vistárie. Zajímavé informace o živých plotech můžete najít také v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve