Připravte si květinové bomby plné semínek. Skvělý způsob, jak vysadit květiny nejen na zahradě

 Zahrada 
25. dubna 2021 14:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koule plné semínek a kvalitní zeminy můžete rozhodit prakticky kdekoliv Pixabay
Už jste se někdy setkali s pojmem květinové bomby? Pokud ne, tak vám je představíme. Jde totiž o jednoduchý způsob, jak vysadit na zahradě, ale i kdekoliv jinde, květiny.

Zelené či přesněji semínkové bomby nevznikly jen tak náhodou. Poprvé byly použity v roce 1973 v New Yorku, kdy se začaly bombardovat semínky zašlé části města. Odstartoval tak nový styl tzv. guerilla gardening, nebo-li partyzánské zahradničení, kdy lidé dobrovolně zušlechťují zanedbaná místa na veřejných prostranstvích. A tímto způsobem si můžete i vy zvelebit svou vlastní zahradu. Zelené bomby mají tu výhodu, že je můžete vyhodit na jakoukoliv vhodnou plochu bez nutnosti zvláštní péče.

Kde pomáhá příroda

Běžně v přírodě se semena různých rostlin šíří zcela přirozeně. Některé rostliny si umí poradit samy a zralá semínka dokáží kolem sebe vystřelovat, některá mají padáčky a využívají ke svému přenosu vítr. O část semen se starají ptáci, kteří sezobnou plod i se semeny, a ty pak spolu s trusem vypustí na novém místě. Jiná semena roznáší hmyz či například voda v řece. Možností je prostě celá řada. U pečlivě ošetřovaných zelených trávníků to bývá problém. Málokdy se tam totiž něco uchytí. Semínkové bomby jsou však něco jiného. Jsou totiž plné nejenom semen, ale také živin.

Jak si vytvořit vlastní bombu

Jak už bylo výše zmíněno, aby se semínka ujala, musí bomba obsahovat dostatek živin. Ideální pro její tvorbu je japonský jíl, který je plný humusu a organických látek, a proto se velmi často používá na výrobu kokedam. Jak na její výrobu jsme psali zde

Dále potřebujete

  • 1 lžičku květinových semínek (ideálně takové, které se ochotně množí samovýsevem)
  • 5 lžic zeminy, nejlépe výsevního substrátu
  • vodu
  • mísu

Postup

Je to velmi jedoduché. Zeminu smíchejte se semínky, přidejte jíl a opatrně promíchejte, abyste nepoškodili semena. Do směsi přidávejte po lžičkách vodu tak, aby vám vznikla hmota, z níž budete moci tvarovat koule. Hotové tvary pak nechejte zaschnout a můžete začít házet.

Kam vrhat

Květinové bomby můžete rozhazovat prakticky všude tam, kde je trávník. Stejně tak se dobře uchytí v rozhrabané zemině třeba po psovi nebo i v krtinci.  Vhodné jsou také prostory kolem kmenů stromů, jelikož tam se sekačka na trávu jen tak nedostane. A pokud chcete udělat zábavu dětem, dejte jim do rukou prak, semínkové kuličky a nechejte je střílet. Už za pár týdnů můžete pozorovat výsledky svého snažení. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47