Co s břečťanem? Zlikvidovat, nebo podporovat v růstu?

 Zahrada 
02. června 2018 15:14 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
7 fotografií v galerii
Břečťan může být velmi užitečný, ale i zákeřný Pexels
Břečťan popínavý patří mezi dřeviny, které zahrádkáři a majitelé zahrad buď milují, nebo nenávidí. A není také divu. Má totiž řadu pozitivních vlastností, které ovšem v očích některých lidí nejsou zas tak pozitivní a navíc se k nim přidají i dva významné zápory. Uhádnete, které to jsou?

Zahrada plná života, břečťanem obrostlé stromy a stěny domu, přes plot vám nikdo nevidí. To vše je břečťan, díky kterému může vaše zahrada působit mnohem více jako park, je stálezený, nevtíravý a navíc půvabně dokresluje přívětivou atmosféru starých i současných zahrad.

Nenáročná dřevina

Pokud si myslíte, že máte zahradu, na které zaručeně nikdy nic neporoste, zasaďte tam břečťan – a to klidně v suchu při severní zdi. Břečťan má stinné podmínky dokonce rád a úpal vyloženě nesnáší. Po staletí si proto zachovává status mimořádně nenáročné, ale zároveň odolné rostliny. Je sice dominantní, ale nikoliv invazivní.

Těšte se z něj celý rok

Břečťanu existuje kolem deseti různých druhů a několik stovek kultivarů, přičemž u nás je dostupný pouze zlomek. Tak jako tak je břečťan neopadavou rostlinou, takže si jeho listů budete užívat celoročně a může se tak stát základním prvkem vaší zahradní tvorby. Čas od času jej pouze zastřihněte, aby nedusil slabší rostliny a zachoval si udržovaný vzhled.

Zajímavý i botanicky

Možná jste si toho někdy už všimli, ale břečťan nabízí jednu botanickou zajímavost, kterou je heterofylie – tedy různolistost. V praxi to znamená, že se na jedné rostlině objevují dva druhy listů. Listy mladých výhonů mívají trojlaločný až pětilaločný tvar, zatímco na starších exemplářích můžete najít už listy celokrajné nevykrajované. Krásně zahradu vyzdobí ale i růže. Zde vám prozradíme největší chyby, kterých byste se měli při jejich pěstování vyvarovat.

Zateplení domu

Když vysadíte břečťan ke zdi domu, která je hladká, pevná a nejsou v ní trhliny, získáte další zateplení domu, které se vám v třeskutých zimách bude nejednou hodit. Jeho výhodou je, že udržuje zdi suché a teplé. Není pravdou, že břečťan zdi domu ničí. S tím se dá souhlasit pouze v případě, že se jedná o staré zdivo, a to pouze tehdy, kdy se z něj odstraňuje.

Ráj pro ptáky

Kromě toho vytváří břečťan ráj pro ptáky, jelikož jim poskytuje vhodné podmínky k hnízdění. Chcete-li mít tedy na zahradě živo, můžete si tímto způsobem přilákat na zahradu nejen ptáky, ale také třeba drobné savce. Na zelenkavě žlutých květenstvích, která se objevují zhruba sedmým rokem po vysazení břečťanu, na podzim také rádi hodují včely a krásní motýli.

Těžká likvidace

Jednou z hlavních nevýhod, kvůli které má tato nenáročná a velmi pohledná rostlina své odpůrce, je náročnost práce při její likvidaci. Jednoho dne se totiž můžete rozhodnout, že již břečťan na své zahradě či domu nebudete chtít, a to je pak skoro lepší se přestěhovat. Jednoduchý způsob likvidace totiž neexistuje, jelikož kořeny starších rostlin rostou velmi hluboce v zemi. Jedinou účinnou metodou je pnoucí zeleň strhat, dřevitou část zastřihnout těsně nad zemí a listy potřít herbicidním prostředkem, který se dostane až ke kořenům. Následně se rozšíří po celé rostlině a nakonec odumře.

Jedovaté plody

Břečťan ale také bohužel patří mezi nebezpečné rostliny, jelikož na plodných výhonech v zimě uzrávají sice pohledné, ale velmi jedovaté plody (bobule). Při vyšších dávkách se dostavuje lehká otrava, při které se zpomaluje srdeční tep. Vzhledem k jejich hořké chuti však k otravám dochází jen velmi zřídka, a to i u malých dětí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008