Obohaťte si zahradu kultivary jehličnanů. Sáhněte po smrku, borovici nebo cypřišku

 Zahrada 
01. června 2018 15:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedle korejská nabízí modrofialové šišky Shutterstock
Chcete zahradu, která vás vtáhne do prostředí lesa nebo horské přírody? Obohaťte ji kultivary jehličnanů. Dopřejte si smrk, borovici, modřín, tis, ale třeba i cypřišek.

Mezi krásné stromy patří cypřišek tupolistý. Je vysoký okolo jednoho metru a jehličky vytvářejí na větvičkách malé vějíře. Hezky vypadá i cypřišek hrachonosný a jeho kultivary nesoucí v názvu slovo filiformis, což znamená niťovitý. Spojuje je zvláštní charakter růstu větviček, které připomínají volně visící provázky. Kultivary se liší i výškou a zbarvením.

Dominanta zahrady

Zajímavé tvary a zážitky pro vás i návštěvníky zahrady mohou přinést kultivary smrku ztepilého, například nesoucí názvy Picea abies Viminalis nebo Picea abies Rotenhaus. Oba rostou vzpřímeně, každý má ale jinou dynamiku a rychlost.

První vytvoří monopodium, průběžný kmen s přesleny větví 1. řádu, ale větévky 2. a vyšších řádů rostou nápadně splihle, převisle, jsou tenké a z hlavních větví visí jako závěsy. Může to pak být velká dominanta zahrady.

Další z kultivarů roste doslova pomalu a je jak vystřižený ze surrealistického plakátu. Není na něm snad nic pravidelného a hodí se spíše do stísněných prostorů. Na zahradě tak může vytvořit něco zajímavého, co každého zaujme a vyvolá v něm pocit nespoutané přírody.

Oproti tomu je smrk obecný Picea abies Little Gem nebo Pumila Nigra malým skalkovým trpaslíčkem. Skutečnou ozdobou skalky je pak zakrslá borovice blatka.

Jestli chcete nenáročný jehličnatý strom, který poroste, i když bude mít částečně stín, pořiďte si tis. Jeho zlatolisté formy navíc prozáří i tmavší kouty. Povedeným kultivarem tisu červeného je například vzpřímeně rostoucí Golden Carol. Zlatá barva je velmi intenzivní, jen ve středu jehlice je tmavší proužek, konce větviček jsou lehce převislé. Pokud bude ale velký stín, zlatolisté kultivary se plně nevybarvují.

Modřín i jedle

Zimní mráz i sucho dobře snáší odolný modřín. Hezké kultivary má modřín japonský, odrůda Diana s kroucenými větvemi. Novinkou do skalek je zakrslý Wolterdingen a k zajímavostem na trhu patří i modřín americký se svým miniaturním kultivarem Arethosa Bog.

K dekorativním jehličnanům patří i jedle. Většina z nich brzy dorůstá vyšší velikosti, což není příliš vhodné pro zahrádky. Jedle bělokorá sice z lesů od 19. století ustupovala vlivem mnoha faktorů, ale začíná se vracet. Vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost a nedaří se jí v písčitých půdách.

Modrofialové šišky

Vhodnější a odolnější druh do zahrady je jedle korejská. Jehlice jsou menší, lesklé, sytě zelené na lícové straně a střibřité na rubu. Typický znak jsou vzpřímeně rostoucí modrofialové šišky, které se objevují už na mladých exemplářích. Strom má pravidelný kuželovitý vzrůst a je vysoký až 15 metrů. Vedle základního druhu je spousta kultivarů zejména do skalek. Patří mezi ně například Tundra, Brillant nebo Icebreaker a Silberpearl. Zajímavý je i Green Carpet, který vytváří hustý zelený koberec. Jak naplánovat zahradu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod