Nepodceňujte osvětlení pergoly. Je důležitější, než si myslíte

 Zahrada 
25. června 2018 13:31 / Iva Dvořáková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Světlo z lucerny dodá venkovnímu posezení ten správný nádech Pexels
Pergoly a altány se staly fenoménem českých zahrad, kde jich raketově přibývá. Aby vás tma nelimitovala a mohli jste si večerního posezení užít podle svých představ, je klíčové vybrat kvalitní osvětlení.

Osvětlení do zahradního přístřešku byste měli v první řadě vybírat podle činností, které se pod ním chystáte dělat. Jinak budete osvětlovat prostor kolem jídelního stolu a jinak místo, ve kterém se můžete schoulit do křesla a podřimovat.

Při konverzaci u jídla potřebujete vidět, co krájíte příborem. Na křeslo se ale posadíte s nápojem a klidně odpočíváte v šeru nebo si čtete pod menší lampičkou.

Která svítidla se hodí do exteriéru?

Venkovní osvětlení se od toho vnitřního odlišuje zcela zásadní věcí. Je jí nutnost zvýšené bezpečnosti. Nelze hledět pouze na vzhled svítidel do zahrady, altánu, pergoly či na balkon. Každé venkovní svítidlo musí mít odpovídající stupeň krytí.

To poznáte podle dvojčísla za písmeny IP ve specifikaci svítidla. První číslo udává, před jak velkými pevnými předměty je zařízení chráněno (čím vyšší, tím lepší, příklad č. 4 jsou předměty o průměru 1 mm). Druhé číslo je pak ochrana před vodou.

Ven vybírejte svítidla s hodnotou krytí minimálně IP44. Jak říkají odborníci, platí pravidlo, že čím je IP číslo vyšší, tím je svítidlo lépe kryté.

Každý renomovaný výrobce svítidel by měl svůj produkt označit informací o stupni krytí IP. Narazíte však i na svítidla ze supermarketů nebo z asijského trhu, u kterých na obalu není stupeň krytí uveden, těm se raději vyhnete.

Uchycení svítidel

U dřevěných pergol obvykle nebývá problém s přivrtáním svítidel k vrchnímu či bočnímu trámu. Můžete použít třeba lucernu.

U hliníkových pergol, které mají prosklené vršky, budete muset buď navrtat vertikální nosnice, použít důmyslnou pomocnou konstrukci, nebo se spolehnout pouze na svítidlo, které postavíte na stůl, polici nebo na zem.

Jídelní kout

U stolu si posviťte dostatečně silným stropním světlem. Užitkovou funkci splní přisazené světlo, tedy svítidlo, které je napevno přidělané na stropu a nevisí.

Závěsné lucerny vám také zároveň poslouží jako dekorativní doplněk. Mají vintage nádech a budete si s nimi připadat jako na zámku.

Odpočinková zóna


V místech, kde už jenom lenošíte a máte pohodlné sezení či ležení, nemusíte svítit jako na stadionu. Postačí vám svítidla se skromnějším výkonem pro navození romantické atmosféry a ke čtení menší lampička.

Velmi dobře se vám bude číst na pohovce pod pergolou i v altánu vedle vyšší lampy. Pro noční hovory se zase více hodí menší lampička na stolek.

Příjemnou atmosféru navodíte LED páskem, který je optimální variantou bez nutnosti rozsáhlých rekonstrukčních prací. Je samolepicí, takže ho můžete přilepit na trámy nad hlavou nebo podlepit některé dominanty jako například houpačku či venkovní křeslo.

Jeho délku snadno vyřešíte napojováním a stříháním jednotlivých částí. LED pásky jsou zalité v silikonu, což je pro venkovní použití ideální. Funkční prvek osvětlení také splní jednoduchá LED lampička na klip, kterou si přicvaknete tam, kam zrovna potřebujete.

Průchozí oblasti

Do míst, kudy se prochází, se nejvíce hodí světlo s pohybovým senzorem. V případě nutnosti se samo rozsvítí. To se může hodit, když zrovna máte plné ruce. 

Šikovně umístěný silnější reflektor, který si můžete otočit i směrem do zahrady, se může hodit v neplánovaných situacích. Například když se vám protáhne údržba zahrady až do tmy.

Pokud jste se do stavby vlastní pergoly ještě nepustili, přečtěte si tento článek. Dozvíte se, co je potřeba si před stavbou rozmyslet a naplánovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008