Je ideální čas na předpěstování sazenic cuket a dýní

 Zahrada 
11. dubna 2019 08:13 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Předpěstujte si sazeničky oblíbené zeleniny Shutterstock
Nastává čas na předpěstování sazenic cuket a dýní. Jestliže máte zahrádku a tyto plody vám chutnají, máte příležitost se ukázat. Základní otázkou, kterou musíte vyřešit, je, kolik rostlin si pořídíte.

Tři nebo čtyři cukety by totiž mohly stačit. Dobrou metodou ale je vysévat cukety postupně, abyste si zajistili bohatou úrodu až do podzimu.

Jaký druh vybrat

Záleží na vašich osobních preferencích. Klasické zelené či žíhané cukety mají tenkou slupku, i když trochu přerostou. Lépe se tedy zpracovávají. Z dýní je hodně ceněná dýně hokkaido či dýně máslová nebo špagetová. Máte-li ale oblíbené recepty z klasických dýní, jděte do nich.

Předpěstování

Předpěstovávat můžete v malých kelímcích od jogurtů, které tak více využijete. Nebo si pořiďte kelímky z přírodního materiálu, který se v půdě rozloží a vy můžete rostlinku sázet i s kelímkem. Konkrétně jde o rašelinové květináčky. Zasazené semínko by mělo vzejít během týdne. Jakmile má rostlinka tři pravé lístky, může jít na záhon. Je třeba rostlinu otužit, aby přežila přesun z místnosti se stabilní teplotou ven na záhon. Kvůli riziku přízemních mrazíků počítejte s výsevem do volné půdy až po půlce května.

Do kdy sázet

Abyste si zajistili průběžnou úrodu, můžete sázet až do konce června. Plody z těchto rostlin pak sklízíte ještě na podzim. Důležité je, abyste měli vždy alespoň tři rostliny v plodící fázi. Samozřejmě musíte mít k pokrmům z cuket dobrý vztah, protože jinak je to jen zbytečná spotřeba vody na zalévání.

Na co nezapomenout

Dostatek vody a živin. To dýně či cukety potřebují. Jestliže jim dodáte vše potřebné, budou rodit mnoho chutných plodů. Jakmile naopak strádají, bude plodů jen pár, což je samozřejmě velká škoda. Použijte kompost a klidně i organická hnojiva. O využití přírodních hnojiv se více dočtete zde. Nemusíte zalévat denně, ale když zaléváte, zalévejte vydatně.

Sklizeň

Zatímco dýně se sklízejí dozrálé, cukety se vyplatí sklízet dříve. U klasických cuket postačí dvacet centimetrů. Přerostlé cukety nejsou zdaleka tak chutné a v některých případech je musíte i loupat. Naopak mladé můžete použít do salátů i syrové, neboť připomínají salátovou okurku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve