Krásné, ale prudce jedovaté. Nemáte tyto zrádné keře ve svém okolí?

 Zahrada 
11. listopadu 2019 09:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bobulky svádějící k ochutnání mohou být i prudce jedovaté  Depositphotos
Procházíme kolem nich každý den. Přes rok si jich prakticky vůbec nevšímáme, kdežto s příchodem podzimu začnou poutat naši pozornost. A také našich dětí. Keře a živé ploty se začnou obsypávat lákavě barevnými bobulkami, které svádějí k ochutnání. Již po pár kuličkách ale můžeme skončit v nemocnici. A děti? Raději nedomýšlet.

Problém je v tom, že děti při hraní venku nedokážeme ohlídat na sto procent. Navíc když děti uvidí lákavé bobulky zobat ptáčky, řeknou si, proč by to nemohly zkusit také. Proto je nutné tyto keře umět rozpoznat a buď zabezpečit, děti varovat nebo v krajním případě zlikvidovat.

Svádi ke hře i k ochutnání

Keře pámelníku obsypané bílými bobulkami přitahují děti jako magnet. Známé práskací kuličky lákají k ochutnání, ale jsou pro ně také velkou zábavou. Vždyť kdo někdy nešlapal na tyto nádherně práskací kuličky nebo je nelupal mezi prsty? Buďte však ostražití. Mimo jejich pozření je tu totiž ještě sekundární riziko. I když děti kuličky nesní, mohou mít zažívací obtíže, když třeba jen sní svačinu rukama, na kterých jim ulpěla šťáva z těchto kuliček. Snězení většího množství bobulí se může projevit zmateností, dezorientací a bezvědomím.

Ptačí zob je jen pro ptáčky

Ptačí zob je jedním z nejoblíbenějších keřů pro živé ploty. Je stále zelený, rychle roste, dobře se tvaruje a chrání před hlukem a zvědavci. Jak název napovídá, na lesklé černé bobulky se slétají ptáci. Na rozdíl od savců však pro ně nejsou jedovaté. Naštěstí jsou plody svíravě trpké a otravy či spíše nevolnosti proto nejsou příliš časté. Zajímavostí je, že macerát z dužiny plodů byl v minulosti pro svou sytě rudou barvu používán k dobarvování vína nebo barvení látek.

Prudce jedovatý oblíbenec

Velmi efektním, ale naprosto nevhodným jehličnanem do zahrady s dětmi je tis. Největší riziko představují krásně červené dužnaté míšky obalující semeno. Míšky samy o sobě jedovaté nejsou, dokonce jsou vyhledávanou ptačí pochoutkou, ovšem semena jsou prudce jedovatá!

Příznaky otravy přicházejí rychle, patří mezi ně zblednutí kůže, poruchy vidění, zvracení a křeče. Bez okamžité lékařské pomoci může nastat smrt obrnou a zástavou srdce. Zajímavostí je, že tisy se dožívají až 300 let a mají tvrdé dřevo, které se používalo k výrobě luků, kuší, hřebenů a uměleckých předmětů. Nyní je tis zařazen mezi zvláště chráněné druhy.

Lýkovec nemá přízvisko jedovatý náhodou

Lýkovec své druhové jméno jedovatý nedostal náhodou. Potíže nastávají ve chvíli, kdy se rostliny byť jen dotýkáte nebo si přivoníte ke květům, což způsobuje bolesti hlavy a nevolnost. Její pryskyřičné látky mají dráždivé účinky. Nejnebezpečnější je požití plodů.

I když svou hořkostí od konzumace odrazují, k velmi těžkým otravám dochází při pozření jen několika plodů. V každém případě je nutná lékařská pomoc, jelikož i lehké otravy vedou k nevratnému poškození ledvin. Z kůry lýkovce, přezdívaného též čertovo lejno nebo vlčí pepř, se v minulosti získávala červená barva sloužící v malířství.

Fatální břečťan

Svíravě hořké plody má naštěstí i oblíbený popínavý břečťan. Přesto se každoročně v ordinacích objevují zvědavé děti s úpornými průjmy a zvracením vyvolanými právě lákavými kuličkami břečťanu. Jenže děti kuličky nemusí jen kousat, ale i polykat. Bohužel výjimkou proto nejsou ani fatální otravy končící smrtí.

Symbol krásy s fatálními následky

Nejčastější otravy způsobuje právě tato rostlina, jejíž bobule připomínají jiné jedlé plody. Ve starověku si dámy z vyšší společnosti do očí kapaly šťávu z rulíku, jež rozšiřovala zorničky, což se tehdy považovalo za symbol krásy. Tyto experimenty však často končívaly smrtí.

Další jedovaté hrozby

Nebezpečné jsou i další více či méně jedovaté rostliny jako brsleny, krasavice cesmíny, oblíbené nenáročné hlohyně, bobkovišeň, střemcha či dřišťál. Buďte proto na sebe i své děti velmi opatrní a v případě, že někdo ve vašem okolí nějakou tu bobulku pozře, vyhledejte ihned lékaře. Pro lepší a rychlejší pomoc s sebou vezměte i vzorek rostliny.

Pokud plánujete zpestřit svoji zahradu zajímavými rostlinami, nemusí jít zrovna o keře. Co takhle ozvláštnit si zahradu rozmanitými okrasnými trávami?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod