Chcete mít letos ty nejchutnější papriky? Vypěstujte si je ze semen, není to náročné

 Zahrada 
08. března 2019 13:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypěstované papriky ze semínek jsou mnohem odolnější proti chorobám Depositphotos
Milujete papriky? Vypěstujte si je sami třeba na balkoně, a to ne ze sazeniček, ale ze semen. Není to náročné a má to i své výhody.

Jsou sladké, šťavnaté a hlavně obsahují mnohem více vitaminu C než citron. Papriky jsou prostě skvělá a zdravá zelenina, která by neměla chybět v žádném jídelníčku. Nejlepší jsou však takové, které si vypěstujete sami. Není to žádná věda.

Nejsilnější ze semen

Jestli si letos rozhodnete vypěstovat papriku na balkoně či zahradě, sáhněte raději po semínkách. Proč? Jednoduše proto, že budete vědět, jakou odrůdu skutečně pěstujete, a doma vypěstované rostlinky jsou mnohem silnější, a tím pádem i odolnější vůči případným chorobám i škůdcům. Při výběru semínek věnujte hlavně pozornost stáří osiva, které musí být uvedeno na obalu. Dále tu nesmí chybět název a adresa firmy, druh a odrůda rostliny, počet semen nebo u drobnějších jejich váha.

Dopřejte jim světlo

Pokud jste si semínka donesli domů, můžete se pustit do výsevu. Ideální doba je právě v březnu. Jestli chcete urychlit klíčení, namočte semínka den před výsevem do vlažné vody, anebo je nechejte naklíčit na buničině. Pak je rozmístěte na substrát s hrubším pískem a přikryjte je tenkou vrstvou zeminy. Udržujte je v pokojové teplotě, která by neměla klesnout pod dvaadvacet stupňů. Aby vám budoucí rostlinky prospívaly, potřebují k tomu ideální podmínky. Kromě stálé teploty jim ještě zajistěte dostatek světla. Truhlík nebo květináč tak dejte nejlépe na parapet orientovaný na jih nebo východ. Rostlinky přesazujte až ve chvíli, kdy mají venku dva pravé lístky.

Substrát sterilizujte v troubě 

Jakmile je čas na přesazení, dopřejte rostlinám svou vlastní nádobu, třeba kelímky od jogurtů. Ty hlavně důkladně vymyjte horkou vodou a do spodní části udělejte otvory, aby měla kudy odtékat přebytečná voda. Sazeničky dávejte do substrátu, který je zbavený všech zárodků plísní a hub. To nejlépe uděláte řeba v troubě. A nezapomeňte znovu dát rostlinky na světlo a pravidelně zlévat. Na záhonek nebo do skleníku pak vzrostlé rostliny přesazujte až koncem května, kdy jim již nehrozí přízemní mrazíky. Pak už je péče o ně stejná, jako když si koupíte hotové sazenice. Podobně snadným způsobem si můžete doma předpěstovat i rajčata. A to bez semen i sazenic. O této zvláštní metodě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47