Rozsviťte svůj domov prvosenkami. Při správné péči budou stále kvést

 Zahrada 
26. února 2019 16:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Primulky jsou první poslové jara Depositphotos
Prvosenky patří k prvním poslům jara. Dokáží každou domácnost prozářit záplavou barev. A pokud se o ně budete dobře starat, pokvetou vám bez přestání minimálně měsíc.

Jsou nejenom krásné a pestrobarevné, ale hlavně cenově dostupné. Prvosenky mají  velkou výhodu v tom, že můžete jejich barvy libovolně kombinovat a vytvořit si z nich nádherné jarní aranžmá. Aby vám prvosenka dlouho vydržela, je potřeba dodržet pár zásad.

Svěže vypadající

Pokud vybíráte prvosenku v obchodě, všímejte si, jestli listy nejeví známky choroby nebo škůdců. Volte takovou rostlinku, která má svěží zelené listy, které nejsou zvadlé a ani zažloutlé. Pokud chcete mít prvosenku obsypanou květy, pak se dívejte po takové, která má nasazených co nejvíce pupenů.

Nenáročná na péči

Primulky nejsou vůbec náročné na péči. Jakmile si je přinesete domů z obchodu, je dobré je přesadit z malého květináče do hlubší nádoby, aby měly kořeny dostatek místa pro růst. Nezapomeňte namíchat správný substrát. Pak už jim stačí málo. Především polostín a dobrá zálivka. Rostlinku zaléváme opatrně, aby měla dostatek vláhy, ale nebyla zbytečně přemokřená. Co jim vyloženě nedělá dobře, tak to je příliš teplý a suchý vzduch, který vytváří ústřední topení. Proto jsou pro ni vhodnější chladnější místnosti. Jednou za čtrnáct dní dopřejte primulce hnojivo. Odkvetlé květní stvoly pravidelně odstraňujte, rostlina bude stále znovu nakvétat a bude dlouho dobře vypadat.

Přečká i zimu

Jakmile vám rostlina odkvete, neznamená to, že ji musíte vyhodit. Přesaďte ji ven. Primulky vypadají krásně v trvalkových záhonech, na skalkách, v blízkosti jezírek, hodí se i na výsadbu záhonových obrub, ale dát si je můžete i do balkonových truhlíků. Nejvhodnější jsou pro primulky polostinná místa. Půda by měla být výživná, stále mírně vlhká. Občas je můžete i mírně přihnojit. Počítejte s tím, že po přesazení rostlinky většinou zaschnou, ale koncem léta a začátkem podzimu nás mohou překvapit novými květy. Primulky stejně dobře dokáží odolat i zimě. Pokud nesněží, ale mrzne, stačí je přikrýt chvojím a na jaře vám znovu krásně obrostou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47