Nastal ideální čas připravit muškáty na jaro. Zachránit můžete i zbídačené kusy

 Zahrada 
09. března 2019 15:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Muškáty zkrášlí každé okno či balkon Depositphotos
Počátek března je ideální čas na přípravu pelargonií na nadcházející sezonu. Pokud se vám zazimování zrovna nepovedlo, nezoufejte. I s rostlinkami, které dostaly přes zimu pořádně zabrat, se dá kouzlit. Nesmíte se jen bát radikálního řezu, a to doslova.

Pokud začnete s přípravou muškátů včas a vše provedete správně, dočkáte se na jaře kásných rostlin, které vám ozdobí každé okno, balkon či terasu. A zvládnete to i v případě, že jste pelargonie nesprávně zazimovali a ty teď vypadají značně vyčerpaně.

To, zda jste muškátům dopřáli během zimy dobré podmínky, poznáte na kondici rostlin. Správně by měly mít krásně zbarvené listy a po žloutnutí by neměla být ani památka. Pokud ale podmínky ideální nebyly, mohou pelargoniím chybět spodní listy, které vlivem přeschnutí opadaly, a v nejhorším případě vršek stvolu zasychá, květenství je suché a začíná opadat. I zubožené exempláře lze ale zachránit.

Pomůže teplo a zálivka

Pokud máte doma pelargonie, které po zimě značně skomírají, v prvé řadě je přeneste do tepla a dostatečně je zalijte. Pak si vemte ostré nůžky a začněte krátit. Nejprve odstřihněte suchou část rostlinky, přičemž stříhejte až na živé, zelené části stonku. Ten se zhruba během dvou týdnů zacelí. Zkrátit je třeba i muškáty, které přečkaly zimu v dobré kondici.

Muškáty vyndejte z květináčů a přesaďte je do větších nádob. Nový květináč by měl mít alespoň o 5 cm větší průměr než ten původní. Dopřejte rostlině také vhodný substrát pro muškáty či balkonové rostliny.

Zkraťte kořeny

Pelargoniím také velmi výrazně pomůžete tím, že jim zkrátíte kořeny. I když tento zákrok vypadá nelítostně, ve skutečnosti to muškáty doslova nakopne do nové sezony.

Rostlinám pak můžete připravit také lázeň v lignohuminu. Nejde o žádný chemický koktejl, ale výtažek z rašeliny a mořské řasy.

Substrát udusejte

Když upravené rostliny dáte do nových květináčů, nezapomeňte substrát pořádně udusat svými prsty. Přesazované kusy pak lépe zakoření a jejich kondice se velmi rychle zlepší. Zhruba po dvou dnech zopakujte zálivku a přidejte tekuté hnojivo, tím se nastartuje správný vývoj listů a později květů. O nápadech, jak kreativně vyrobit v zahradě květináče, jsme psali zde.

Kdy dát muškáty ven

Pokud se budete o své muškáty dobře starat, pravidelně je budete zalévat a přihnojovat, v polovině dubna se už budete radovat ze silných jedinců, na kterých se začnou objevovat i první květy. A to je ta správná chvíle, kdy pelargonie vystrčit ven na vzduch.

Slunné stanoviště

Pelargonie milují slunce, takže pokud chcete, aby rostliny skutečně dobře prospívaly, dejte je na slunné stanoviště, snesou i jižně orientovaná místa. Chraňte ale rostliny před deštěm a nezalévejte je na list - značně tím prodloužíte trvanlivost květů. Další násadu květů podpoříte tím, že budete pravidelně odstraňovat odkvetlé květy.

I když nejsou pelargonie nijak náročné na zálivku, na trvale suchých stanovištích se jim nepovede. A pokud to naopak s vodou přeženete, začnou muškáty uhnívat a trpět plísňovými chorobami. Navíc vám moc nepokvetou.

S mírou je třeba muškáty také hnojit. V příliš živné půdě sice pelargonie bujně rostou, ale hůře kvetou. Navíc je snadno napadnou nejrůznější škůdci. V příliš chudé zemině zase zakrňují a špatně narůstají, i když dobře kvetou. Ideální je přihnojovat se zálivkou tak jednou za dva týdny. A pamatujte na to, že muškáty není vhodné pěstovat dva roky ve stejném substrátu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47