Jak správně zabezpečit na zahradě bazén

 Zahrada 
14. května 2019 18:40 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Bazén může být nebezpečný hlavně pro malé děti Shutterstock
O rodinném domu se zahradou a bazénem sní každý. Bazén ale nejsou jen radovánky, nýbrž i starosti. Nejen s péčí, ale pokud máte malé děti, tak i s bezpečností. Stačí totiž chvilka a neštěstí může být na světě. Bazén proto musíte pořádně zabezpečit.

Do takové situace se nechce dostat žádný rodič, ale není výjimkou, že policie občas zveřejní tragický případ utonutí dítěte. Na zahradě se stačí chvíli otočit, zajít si domů na záchod, pro jídlo nebo prostě jen okopávat záhon a dítě skončí ve vteřině v bazénu, kde se utopí.

Vhodné oplocení

Nic proto nenechejte náhodě a bazén zabezpečte. Vhodné je pevné oplocení po celém obvodu bazénu. Vysoké by mělo být minimálně metr a chybět by neměla uzamykatelná branka, na kterou dítě nedosáhne. U plotu pak nesmíte nechávat cokoliv, přes co by zvědavé dítě mohlo plot přelézt.

Použít lze i krycí plachtu. Je vhodná ale spíš pro menší typy bazénů nad zemí. Dítě nebude voda lákat. Kromě toho zabraňuje napadání nečistot do vody a také vypařování. Lidé volí i zastřešení bazénu. Pro nadzemní bazény se používá přenosné zastřešení, pro bazény zapuštěné do země pak posuvné zastřešení.

Díky němu můžete zabránit pádu do vody, ale také vodní plochu chránit před vnějšími vlivy a prodloužit životnost. Zastřešení je užitečné i v tom, že se můžete koupat nejen v létě, ale i v horším počasí. Teplota v zastřešeném bazénu je totiž skoro o deset stupňů Celsia vyšší, než je venku. Do bazénu si díky tomu vlezete na jaře a třeba i během mírnějšího podzimu.

Bezpečnostní alarm

Další možností zabezpečení je alarm do vody. Upevníte ho na hranu bazénu, přičemž jedna jeho část je ponořená. Při pádu do vody se spustí signalizace, která vás upozorní, že se v bazénu něco děje. Kdyby dítě spadlo do vody, můžete rychle přiběhnout a vytáhnout ho.

Při normálním koupání přitom alarm vadit nebude. Když se ve vodě koupete a děti jsou pod dohledem, vypnete bezpečnostní režim. Jakmile koupání skončí a je hladina v klidu, aktivujete bezpečností režim, který vše pohlídá.

Nesmíte zapomenout ani na bezpečnost v okolí bazénu. Na mokré dlažbě nebo kamenech člověk lehce upadne a způsobí si úraz hlavy, zlomeninu ruky nebo nohy. Proto použijte dlaždice, umělý kámen nebo dřevoplast s protiskluzovou úpravou. O čištění bazénu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47