Jak vyrobit kokedamu, kterou si pověsíte do koupelny

 Zahrada 
24. června 2019 07:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyrobte si největší novinku v zahradničení Depositphotos
Kokedamy jsou mezi pěstiteli stále oblíbenější a vídáme je, jak zdobí verandy, stojí na konferenčních stolcích nebo visí ve sprchách. Slovo „kokedama“ lze přeložit jako mechová koule a představuje minimalismus japonského zahradničení, který povyšuje zavěšování květin na uměleckou formu.

Kokedamy jsou perfektní do koupelny, obzvláště do sprchy. Mechu se totiž daří na místech, která jsou hodně vlhká, a na kterých je tlumené, nepřímé světlo. Když je umístíme do koupelny, bude se nám o ně snadněji pečovat. Až je budeme zalévat, namočíme je na dvacet minut do vody, trošku je vymačkáme a znovu pověsíme. Když máme po ruce vanu, půjde to raz dva.

Co budeme potřebovat

Hlavním materiálem je plát mechu, na který můžeme zajít do nejbližšího lesa. Dále si připravíme rašeliník, zeminu, provázek, nůžky a rostlinu, kterou plánujeme zasadit.

Jak budeme postupovat

Smícháme zeminu s rašeliníkem a přidáme dostatek vody k tomu, abychom uplácali kouli, která se nebude drolit. Kulička by měla zůstat uplácaná, když ji podržíme v dlani nebo postavíme na stůl. Pokud se bude drolit, přidá e víc vody.

Přichystejme rostlinu k zasazení

Vytáhneme rostlinu z květináče a otřepeme přebytečnou hlínu, abychom odhalili kořínky. Rozdělíme kouli napůl, uložíme rostlinu dovnitř a uplácáme kuličku kolem jejích kořenů. Pokud je moc suchá, přidáme vodu, jestli je v ní vody moc, vymačkáme ji.

Všechno obalme mechem

Rozložíme mech na pracovní desku. Jestli je vysušený, postříkáme ho vodou, aby se nám s ním lépe pracovalo. Položíme kouli doprostřed a odspodu kolem ní začneme uplácávat mech až k vrcholku. Možná bude potřeba několik kousků odtrhnout, nebo naopak pár malých přidat. Potom mech kolem koule přimáčkneme, aby držela tvar.

Závěrečné úpravy

Nakonec obtočíme kus provázku kolem vrcholku koule a zavážeme na dvojitý uzel. Pak pokračujeme s obalováním koule, abychom udrželi mech na místě. Na závěr vybereme, kam a jak kokedamu zavěsit a práci dokončíme. Pokud se obáváte, že nejste v péči o rostliny přeborníkem, čtěte následující tipy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve