Oblíbené cukety. Co vám může úrodu zničit?

 Zahrada 
17. července 2019 11:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I jindy rezistentní cukety může napadnou celá řada chorob a škůdců Depositphotos
Cukety jsou oblíbenou zeleninou. A ani její pěstování není nijak náročné. Nicméně i cukety může napadnout celá řada chorob. Řada z nich se dá zlikvidovat i jinak než chemickou cestou.

Cukety jsou poměrně rezistentní vůči různým chorobám a škůdcům. Nicméně není tomu tak úplně. V určitých případech dochází k tomu, že sklizeň může být značně degradována neblahým působením některých škůdců. A těch může být několik.

Plíseň okurková

Tento rozšířený druh choroby nenapadá jenom okurky, ale také cukety. Pokud tedy uvidíte na listech šedavý povlak, růst se brzdí a rostliny postupně chřadnou, napadla vaše rostliny právě tato plíseň. Pozor ale na některé odrůdy, které mají na listech stříbřité vzory. Padlí napadá především rostliny tehdy, pokud strádají. Preventivním opatřením je kvalitní a pravidelná zálivka cuket. Optimální je mít u rostlin neustále vlhkou půdu. Pokud se padlí vyskytne, je potřeba odstranit poškozené listy. Zbytek rostliny můžete postříkat přípravkem na bázi rostlinných olejů a mléčné bílkoviny, které odolnost proti plísním zvyšují. 

Virová mozaika

Velmi nepříjemným onemocněním, které vám může zničit prakticky celou úrodu, je bezesporu virová mozaika. Ta se projevuje především žlutými skvrnami, jež se objevují jak na listech, tak i na plodech. Virus roznášejí mšice, proto je dobré si na zahradě hýčkat slunéčka, zlatoočky, škvory a pestřenky, tedy živočichy, kteří se mšicemi živí. Bohužel, jiná účinná látka prostě a jednoduše neexistuje. Rostliny budete muset kompletně ze zahrady odstranit, aby nedocházelo k dalšímu šíření onemocnění a napadení ostatních rostlin. 

Všežraví slimáci

Nemalé komplikace vám může způsobit i slimák španělský. Ten vám totiž dokáže doslova sežrat veškeré rostliny. Pokud ale napadne ty větší, pak nějakou výraznou škodu nemusíte očekávat. Většinou pouze lehce okouše listy, což cuketě nijak výrazně neuškodí. Do plodů se pustí jen málokdy pro jejich tuhou a těžko překonatelnou slupku. Na slimáky můžete zkusit celou řadu ekologických zbraní, o kterých jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47