Terorizují vás otravní komáři? Máme tipy, jak se jich zbavit

 Zahrada 
30. července 2019 08:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Komáři umí člověku znepříjemnit život Depositphotos
Trávíte rádi čas na terase nebo verandě, ale kazí vám hezké chvilky otravní komáři? Vyzbrojte se proti nim repelenty, lapači, zvukovými odpuzovači, ale také náramky. Nebo použijte staré babské rady.

Těšíte se večer na skleničku vína na verandě, grilování na terase, nebo jen na odpolední posezení při kávě s výhledem na zahradu? Všechno si můžete v létě v klidu užít, pokud se nebudete muset každou chvíli ohánět proti komárům, kteří vás po chvíli vystrnadí.

Repelentová spirála

Můžete použít klasické repelenty, ale existují také repelentové spirály, které postupně hoří a uvolňují pro komáry odpuzující látky. Použití je velmi snadné, spirála ve větru nezhasíná. Balení po několika kusech dostanete v obchodech a zaplatíte za něj do stokoruny.

Další variantou jsou ultrazvukové odpuzovače. Frekvence jejich zvuku je pro komáry nesnesitelná, pohybuje se mezi 20 až 30 kHz. Vy si přitom jen na verandu dáte krabičku na dobíjecí baterky nebo elektřinu. Stáhnout si můžete do notebooku nebo telefonu program. Vydává takové tóny, které lidské ucho nezachytí, ale komárům vadí.

Zničit otravný hmyz můžete i UV lapačem. Světlo komáry přiláká a elektroda pod proudem je rychle zahubí. Lapač je vhodný v domě, na terase nebo v přívěsu. Provoz je bezpečný a šetrný. Má i plastovou mřížku, která není pod proudem a chrání před nechtěným dotykem. UV lampu koupíte za pár stokorun.

Na desítky korun vás pak vyjdou náramky, které by měly komáry odpudit. Většinou v sobě obsahují aromatické bylinky nebo citrusy, které komáři nemají rádi. Lze tak říct, že jsou podobné spreji. Vydrží asi týden a sehnat se dají v obchodech se sportovními potřebami.

Levandule i skořice

Sáhnout můžete ale i po klasických přírodních prostředcích. Komáry odrazuje levandule. Můžete ji usušit a rozmístit po terase, nebo se natřít levandulovým olejem. Používat by ji ale neměly těhotné ženy. Podobné je to i s mátou. Usušte ji a položte na stůl zahradního posezení. Můžete si ji přiblížit i k rukám nebo krku a potřít se jí.

Obdobně jako odpuzovače působí i skořice, meduňka, rozmarýn, jalovec, ale použít můžete i ocet nebo citronový olejíček. Komárům také vadí kouř. Nemusíte se nutně stát kuřákem, ale pomůže třeba dým z ohně. Staré babské rady zase při obraně proti komárům naváděly k natření vepřovým sádlem, k vysázení afrikánů nebo rozložení pelyňku, ale také k použití česneku. (Dále čtěte: Napadly vaši úrodu či květiny mšice? Máme několik tipů, jak se jich zbavit).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod