Vysaďte si nové jahodníky právě teď, v příštím roce přinesou bohatou úrodu

 Zahrada 
16. srpna 2020 09:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Řádné zakořenění zajistí dostatek červených plodů Depositphotos
Pokud jste v letošní úrodě postrádali jahody a jste rozhodnutí, že je příští chcete na své zahradě mít, pak právě nastal ideální čas pro jejich výsadbu. Ano, právě toto období je totiž tím pravým na to umístit jahodníky, které mají v příští sezoně plodit, do země.

Podívejte se, na co byste neměli zapomenout a jak ideálně postupovat.

Zasaďte je co nejdříve

Výhodou jahodníku je, že jej lze vysazovat během téměř celého vegetačního období. Pokud stihnete dát jahodníky do země ještě v následujících několika dnech, je jisté, že budou mít dostatek času na řádné zakořenění, takže vás v příštím roce čeká dobrá úroda. Jelikož ale právě panují venku poměrně vysoké teploty, myslete na to, že je třeba rostliny stínit a častěji zalévat.

Poslední možný termín

Přibližně od poloviny srpna do konce září je možné se vrhnout ještě na podzimní výsadbu, avšak rozhodně s ní neotálejte. Čím dříve se do ní pustíte, tím větší šanci máte, že rostliny stihnou dobře zakořenit a nebudou ohroženy vymrznutím.

Rozestupy volte podle odrůdy

Budete-li sázet jahodníky poprvé, dobře si rozvrhněte jejich umístění v záhonech. Mějte na paměti, že na metr čtvereční můžete dát 4-5 sazenic, a to v závislosti na tom, jak bujné rostliny budou. Máte-li slabě rostoucí odrůdu, bude vám mezi sazenicemi stačit dvaceticentimetrový rozestup. Pokud jste naopak pořídili bujně rostoucí sazenice, pak je dobré jim mezi sebou nechat asi 40 centimetrů.

Srdíčko nechejte nad zemí

Než vsadíte jahodník do země, připravte si za pomoci lopatky nebo jamkovače 10-15 cm hluboké jamky, naopak sázecí kolík tentokrát nechejte stranou. Poté, kdy vložíte jahodníkový trs do země, myslete na to, že jeho srdíčko musí zůstat po zahrnutí nad úrovní půdy. Ale pozor, jahodníku nesmí ani vykukovat ze země krček. Máte-li rostliny překryté zeminou, důkladně každou z nich zalijte, a věnujte se jim dostatečně do doby, než správně zakoření.

Pokud nesázíte jahodníky nově, nezapomeňte se o ty stávající náležitě postarat. Jen pokud se jim budete nyní dostatečně věnovat, vynesou vám příští léto minimálně stejně dobrou úrodu jako letos. Na co byste neměli rozhodně zapomenout, si můžete přečíst v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve