Zahalte dům do zeleně. Která popínavá rostlina je schopná rychle pokrýt celý plot?

 Zahrada 
25. července 2019 09:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pohledem na břečťan se můžete potěšit již před vstupem do zahrady  / inStory.cz
Přemýšlíte, která rostlina vám dopomůže k soukromí na zahradě? Rozhodně břečťan. Tato popínavá rostlina je schopná v krátkém čase zcela pokrýt celý plot z pletiva. Svoji práci však odvede stejně skvěle, pokud se rozhodnete, že dům obléknete do zeleného kabátku.

S břečťanem popínavým se nejčastěji setkáte na fasádách, kdy vytvoří úctyhodný kabátek pro dům. Díky tomu, že jde o nenáročnou a mrazuvzdornou rostlinu, se o ni téměř nemusíte starat. Stačí, když ji několikrát za týden zalijete vodou a můžete ji nechat žít svým vlastním životem.

Břečťan se vám odvděčí tím, že zabrání přístupu vlhkosti, částečně izoluje a tím v zimních měsících snižuje náklady na vytápění. I když je břečťan dobrým sluhou, může být i špatným pánem, a to v případech, pokud má omítka či zdivo trhliny. Přísavné kořeny břečťanu do nich můžou postupně proniknout a poškození omítky ještě zhoršit.

Vstupní oblouk

Pohledem na břečťan se můžete potěšit již před vstupem do zahrady, ozdobit jím totiž lze vstupní oblouk. Není důležité, zda je zděný nebo kovaný, ale záleží na tom, aby byl oblouk se vstupními vrátky uzavřený. Z každé strany zasaďte jednu rostlinu a obrňte se trpělivostí, jelikož spojení břečťanu trvá několik let. V některých případech se ozdoby zahrady můžete dočkat až po šesti letech. Následně je však potřeba výhony zkracovat, aby si porost udržel tvar a nepřekážel při procházení vrátky.

Drobní savci a ptáčci jistě ocení, pokud jim poskytnete úkryt i obživu v koruně stromů. Pokud totiž zasadíte břečťan u kmene, časem se vyšplhá až ke koruně stromu. Nedělejte si však starosti, že by rostlina strom okrádala o živiny či vodu, není tomu tak. Kmen slouží břečťanu pouze jako opora. Setkat se však můžete s případy, kdy břečťan pohltí větve hostitele a ten začne kvůli chybějícímu světlu skomírat. Taková situace ale může nastat až za několik desítek let. Jak si na zahradě udělat bezpečné ohniště, jsme psali zde.

Zajistí soukromí

Svoji práci břečťan odvede také v případě, že si přejete na zahradě soukromí, ale plot máte v podobě pletiva. Po vysázení rostliny se časem dočkáte husté a neprůhledné clony, která nedá šanci očím zvědavců. Rostlina se lehce nepřichytí pouze na pletivo, problém jí nedělá uchytit se ani na betonových sloupcích, oplocení z kamene, cihel i hrubě opracovaného dřeva.

Růst břečťanu je možné usměrňovat pravidelným řezem. Provádějte jej však zásadně na jaře. Nadbytečné výhonky zkraťte zhruba na jeden metr nad povrch půdy. Ze starého dřeva rychle vyrostou výhonky nové.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod