Přilákejte na zahradu motýly, mají oblíbené rostliny

 Zahrada 
22. srpna 2019 18:32 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Motýlů je skoro 200 tisíc druhů a nabízí spoustu barev Depositphotos
Člověk tráví na zahradě spoustu volného času. Pracuje tam na jaře, v létě i na podzim. Přilákejte si milou společnost, která zahradu jen zkrásní. Motýli mají oblíbené rostliny, a pokud je vysázíte, mohou se objevit i u vás.

Motýly nalákáte spíš na jednoduché květy. Plné totiž bývají chudé na šťávy, takže nemají moc co nabídnout. Motýlům s kusadly vyhovuje miskovitý tvar, u kterého požírají pylová zrnka. Motýli s dlouhým sosákem se zase dostanou i do hlubších květů.

Jaro až podzim

Sezona motýlů začíná na jaře a trvá do podzimu. V březnu jim nabízejí potravu vrba, primulky, tařičky nebo plicníky. Později na jaře je mohou zaujmout violky, šeřík nebo česnek. S letním obdobím se zajímají o krásenky, aksamitníky, zimolez nebo hlaváče a pcháče.

Časem se k tomu přidávají levandule, šalvěje, třapatkovky, ale i řebříček nebo agastache a kyprej. Sezonu pak uzavírají jiřiny, rozchodníkovce, hvězdnice a sadec se zlatobýlem. Pokud chcete na zahrádce motýly vychovat, vysaďte rostliny, do kterých mohou naklást vajíčka. Později je potřeba, aby se na nich mohly živit housenky. Takovými rostlinami jsou mateřídouška, líska, kopřiva, ale i bodlák, kopr, fenykl nebo fialka.

Rostliny pro motýly vysazujte na slunném chráněném místě, kde není tolik vítr. Pokud tam budete mít i pár kamenů, mohou na nich motýli odpočívat. Klidně jim můžete připravit i misku s vlhkým pískem nebo mechem, ze které budou pít vodu.

Motýli jsou po broucích druhým největším řádem hmyzu. Je jich bezmála 200 tisíc druhů a nabízejí mnoho barev. Jsou po celém světě na všech světadílech kromě Antarktidy, kde je příliš zima. Motýli nejenže zkrásní zahradu, ale také opylovávají květy. Na druhé straně ale mohou housenky motýlů způsobit i škody.

Známí škůdci

Některé druhy se živí rostlinami, například je to bělásek zelný nebo píďalka zhoubná. Další druhy způsobují červivost, patří mezi ně obaleč švestkový nebo obaleč jablečný. Jiné druhy znehodnocují potraviny, a to mol obilný, zavíječ moučný nebo zavíječ domácí. Tkaniny může poškodit mol šatní. Lesům pak škodí bekyně mniška. Lidem nejsou příjemné ani můry, což je název pro noční motýly. Jak na škůdce, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008