Chcete mít příští rok bohatou úrodu rajčat? Připravte si vlastní semena, není to nic složitého

 Zahrada 
19. srpna 2019 17:48 / Šárka Sokolská
  3
📷
6 fotografií v galerii
Nejen biopěstitelé se stále častěji vracejí k původním odrůdám rajčat Archiv
Milujete-li chuť divokých rajčat, pak si je budete chtít určitě dopřát i příští rok. Není nic lepšího, než si z nich uchovat semínka na další sezonu.

Nejen biopěstitelé se stále častěji vracejí k původním odrůdám rajčat, které netrpí chorobami a zachovávají si původní vzhled i chuť. A jednou z nich jsou i divoká rajčata. Jsou šťavnatá, mají typickou rajčatovou vůni a chutnají i lidem, kteří běžná rajčata nejedí. Plody jsou sice malé, ale rostou na střapcích po několika kusech, takže se dobře sklízejí. Proto jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější. Navíc se dají pěstovat i na balkoně. A jestli nechcete příští rok lítat po tržištích nebo zahradnictvích a hledat rostlinky k zasazení, zkuste si je příští rok vypěstovat z vlastních semínek. Není to nic těžkého.

Co vám chutná, uchovejte 

Vlastní semena můžete mít nejenom z divokých rajčat, ale prakticky ze všech odrůd, které vám chutnají, ovšem kromě hybridních, která by vám nevyrostla. Ostatní je velice jednoduché.

Potřebujete

  • kvalitní plody rajčat
  • skleničku
  • nožík
  • skleničku se šroubovacím víčkem
  • jemné sítko
  • skleničku s vodou
  • misku

Zdravé plody

V první řadě si vyberte zdravé a důkladně vyzrálé plody. Ze zkušenosti zahrádkářů bývají nejlepší ty první, které v hroznu rajčat uzrají. Rajče musí být plně vybarvené a snadno oddělitelné od stopky. Vybrané plody nechejte ještě na misce několik dní dozrát, respektive přezrát, aby změkly a šťáva se z nich dala snadno vymačkat.

Nechejte semena kvasit

U velkých plodů je nutné je rozpůlit a semínka z nich vydlabat, ale bez dužiny. Malé plody stačí napíchnout, abych z nich vytekla šťáva i se semeny do misky. Pokud máte mini rajčátka, pak stačí nožem napíchnout špičku a šťávu se semeny vystříknout do skleničky. Tu uzavřete a nechejte asi 3 dny kvasit. Čas od času můžete obsah i promíchat.

Vyberte ty kvalitní

Po uplynutí třech dnů, kdy semínka ještě nestačí vyklíčit, obsah skleničky vyklopte na jemné sítko a propláchněte proudem vody. Tímto zbavíte semena slizového obalu. Čistá semínka nasypte do skleničky s čistou vodou a promíchejte. Kvalitní semena okamžitě sednou na dno, nevyvinutá budou plavat na hladině. Ty odstraňte a zbytek sceďte a nechejte je schnout na talířku nebo misce. Za pár dnů je můžete přesypat do papírového sáčku a dát je na tmavé a suché místo. Dobře uskladněná semena vám vydrží až osm let. Pěstovat rajčata můžete zkusit ještě zcela jinou netradiční metodou, o níž jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím