Je ideální čas na tvarování a množení bylinek. Víte, jak na to?

 Zahrada 
12. srpna 2019 11:09 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Řezem můžeme keříky zkrátit až o třetinu, nikdy však nestříháme až na staré dřevo Shutterstock
Bylinky nádherně vypadají a svou aromatickou vůní příjemně provoní okolí. Úžasné na nich je, že rostou nejen na zahradě: daří se jim i v omezených podmínkách truhlíku na balkoně nebo květináči za oknem. Víte, jak bylinky správně tvarovat a stříhat?

Pokud jste propadli pěstování bylinek, právě srpen je tím pravým měsícem pro poslední zástřih a také pro jejich rozmnožování. Pojďme se podívat, jak na to.

Jak správně stříhat?

Dřevnatějící bylinky, jako je rozmarýn, tymián, šalvěj, levandule, yzop či saturejka udržíme husté, košaté a kompaktní pravidelným zastřihováním, které je zároveň sklizní. Poslední vhodný čas na tuto úpravu nastává v srpnu, neboť bylinky do zimy ještě obrazí a snáze ji přečkají.

Řezem můžeme keříky zkrátit až o třetinu, nikdy však nestříháme až na staré dřevo. Na podzim si pak ještě pár čerstvých snítek nebo můžeme ustřihnout, větší sestřih bychom však již provádět neměli. 

Množení bylinek řízkováním

S posledním zastřižením můžeme odebrat řízky. Mnohé vytrvalé bylinky lze díky řízkování namnožit snadno a rychle. 

Jak na to?

  • Odebereme větvičky přibližně 10 cm dlouhé. Nůž či nůžky musí být ostré, aby okraj řízku neroztřepily.
  • Z dolní třetiny odstraníme lístky a zapíchneme ji do lehkého substrátu nejlépe v sadbovačích nebo květináčích. Substrát udržujeme mírně vlhký. 
  • Ideální teplota pro zakořeňování se u většiny bylinek pohybuje mezi 15-25 °C. Většinu řízků mrazuvzdorných rostlin však můžeme přes zimu nechat v nevytápěném skleníku, nebo dokonce přímo na venkovním záhonu. 
  • Většina bylinek zakoření do dvou měsíců.

Ochrana bylinek před před mrazy

Méně odolné

Pokud se bylinek nechcete zbavit a rádi byste je ponechali do příštího roku, musíte se o ně náležitě postarat. Dvouletky i trvalky rozdělte na byliny méně odolné a odolnější. K těm prvním patří bazalka, aloisie, raději i rozmarýn, bobkový list či citronová tráva. Tyto druhy bylinek přesaďte ze záhonu do květináče. V zimě jim dopřejte dostatek světla, teplotu okolo deseti až dvaceti stupňů a přiměřenou zálivku.  

Více odolné

Většina zahradních bylinek snáší i mrazivé počasí, a může tak přes zimu zůstat v záhonu. Jedná se o petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, levanduli či libeček. Půdu kolem rostlin pokryjte mulčovací kůrou, která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový systém před mrazy a ještě zahrňte vrstvou spadaného listí. Takto chráněné bylinky vám krásně přečkají zimu. Správné ostříhání levandule vám příští rok zajistí záplavu květů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47