Vyléváte vodu z uvařených vajec do odpadu? Děláte chybu

 Zahrada 
01. srpna 2019 19:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vejce při vaření uvolňují do vody velmi cenné minerály Depositphotos
Vodu z uvařených vajec obvykle vylijete. Věděli jste však, že se tím zbavujete velice kvalitního hnojiva? Poradíme, jak vodu z uvařených vajec využít.

Vajíčka jsou poměrně oblíbenou potravinou, která má široké využití. Dají se přidat do salátů i polévek, anebo jíst i samostatně. Voda, která po uvaření vajec zůstává, však obvykle končí v odpadu. A to je škoda. Při jejich vaření se do vody uvolňují velmi cenné látky, které prospívají okrasným i užitkovým rostlinám.  

Tajemství ukryté ve skořápce

Vaječná skořápka v sobě ukrývá doslova minerální bohatství. Kromě vápníku v ní najdete také zinek, hořčík, křemík, železo, fosfor či fluor. Všechny tyto látky se uvolňují do vody ve formě iontů. A to je přesně to, co obvykle obsahují i drahá hnojiva. Tak proč je zbytečně kupovat, když se vám takový poklad ukrývá doma v lednici? 

Na kořeny i listy

Až budete příště zase vařit vajíčka natvrdo, pak si vodu určitě nechejte. Jakmile vychladne, můžete ji použít klasicky jako zálivku, kterou můžete nalít ke kořenům vašich pokojovek nebo balkonových rostlin. Stejně tak si ji můžete dát do rozprašovače a postříkat s ní listy. Máte-li zahrádku, pak toto přírodní hnojivo dodá rostlinám i další benefity. Díky svému složení udrží optimální kyselost půdy. Jenom pozor! Při vaření vajec natvrdo však do vody nepřidávejte sůl ani ocet. Rostlinám by následně tyto látky jenom uškodily.

Pomocník při nakličování

Voda z vajec není jenom skvělým hnojivem. Umí toho ještě mnohem více. Její sílu oceníte zvláště na jaře při nakličování rostlin. Ty pak budou nejenom silné a zdravé, ale také mnohem odolnější vůči škůdcům. A to samé platí i u mladých kupovaných sazenic. 

Využijte další odpad

Podobných pokladů, které normálně vyhazujete, se dá v kuchyni najít celá řada. Výživu rostlin můžete doplnit také vodou z rýže, čočky, fazolí nebo brambor. Ta pomáhá nejenom rostlinám, ale široké uplatnění najde také v domácnosti při úklidu. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008