Nenechte si ujít druhou úrodu: Jakou zeleninu zasadit v srpnu?

 Zahrada 
07. srpna 2019 09:39 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nenechte v srpnu záhony zahálet Shutterstock
Nechcete se vzdát čerstvé zeleniny z vlastní zahrádky? Nemusíte. I v srpnu lze ještě jednou zasít, třeba zeleninu s krátkou vegetační dobou. Pojďme se podívat, jaké druhy jsou nejvhodnější.

Řada zahrádkářů se domnívá, že už je v srpnu na vysévání čehokoliv pozdě. Omyl! Právě srpen je totiž ideální doba například pro výsev ředkviček.

Salát

V srpnu je stále vhodný čas na výsev salátů. Kadeřavé saláty určené k řezu listů rostou rychle. I hlávky se stihnou zavinout, pokud bude podzim příznivý, případně pokud je ochrání skleník, fólie nebo netkaná textilie. Za vyzkoušení stojí i kozlíček polníček, který dává sklizeň až do prvních mrazíků. 

Špenát

Čerstvé, mladé lístky špenátu jsou kulinářským pokladem a také velkým přínosem pro zdraví. Můžeme jej zasít ještě nyní a v říjnu již sklidíme mladé listy. Mladý špenát se hodí k lehkému podušení, zapékání, ale i za syrova do salátů. Svědčí mu kyprá půda, ideální hnojení je dobře vyzrálý kompost. 

Čekanka salátová

Rovněž salátovou čekanku zasetou nyní budeme sklízet na podzim. Její růst podpoří kyprá, kompostem obohacená půda a pravidelná zálivka. Půdu kolem rostoucích sazeniček mulčujeme slámou, zaschlou trávou nebo listím – mulč zmírní výpar vody, růst plevelů, chrání i půdu a podporuje tvorbu humusu, který opět pomáhá zadržovat vodu.

Ředkvičky

Patří mezi nejvděčnější kořenovou zeleninu, sklizeň nabídnou v rekordním čase a to už měsíc po vysetí. V srpnu je sice možné přejít zpět k raným odrůdám, které dobře rostou na jaře i na podzim, ale vzhledem k horkému počasí je jistější zůstat u odrůd určených pro letní či celoroční pěstování. 

Cibule

Zatímco cibuli pěstovanou ze semen sklízíme a připravujeme k uskladnění, ozimou můžeme vysít – poskytne v příštím roce velmi časnou sklizeň. Již v dubnu můžeme sklízet mladé cibulky se zelenou natí, v červnu pak bude dozrávat. Zasít je třeba skutečně ozimou odrůdu, kterých je na trhu několik, včetně cibule sečky pro opakovanou sklizeň natě. Sejeme do lehčí půdy, a to spíše začátkem srpna, aby stihla do zimy povyrůst. 

Kopr

Kopr rychle klíčí a roste v propustné půdě při pravidelné zálivce.  Slunce mu nevadí, naopak podpoří bujný růst a silné aroma. Mladé výhonky můžeme seřezávat již pár týdnů po výsevu. Pokud si přejeme sklízet květy nebo semena, necháme rostliny vyrůst. Některé kultivary jsou však přes metr vysoké a potřebují závětrné místo, nebo oporu. (Dále čtěte: Tipy, jak uchovat cukety chutné dlouhé měsíce. Takto vám vydrží až do zimy).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008