Vyrobte si v zahradě krásné přírodní ohniště. Poradíme, jak jej udělat bezpečné

 Zahrada 
09. srpna 2019 19:04 / Šárka Sokolská
  1
📷
8 fotografií v galerii
Není nad posezení s přáteli nebo rodinou u plápolajícího ohínku Pinterest
Táboráky děti milují, a zvlášť, když si při něm mohou opékat špekáčky. Pokud i vy chcete udělat vašim blízkým radost a zvažujete, že si uděláte na zahradě ohniště, poradíme vám, jak na to.

Možná, že si myslíte, že založit ohniště není až taková věda. Stačí naskládat suché větve a škrtnout sirkou nebo zapalovačem. Jenže, pokud nedodržíte pár zásad, může se z nevinné zábavy vyklubat pořádný průšvih v podobě požáru. A zvlášť v období sucha. Pro založení ohniště je tedy potřeba dodržet vždy pár nezbytností.

Přenosné nebo v zemi

V první řadě si promyslete, co je pro vás výhodnější. Zda ohniště, které můžete přenášet libovolně z místa na místo, nebo takové, které budete mít v zemi. Pokud se rozhodnete pro první variantu, lze taková ohniště koupit většinou v obchodech pro kutily nebo zahrádkářských potřebách. Na výběr budete mít nejenom z celé škály velikostí, ale také tvarů, takže takové ohniště se může stát i krásným dekoračním prvkem vaší zahrady. 

Ohniště v zemi

Jestli si chcete na zahradě udělat opravdu klasické ohniště, tedy takové, které je v zemi, počítejte s tím, že na něj budete potřebovat prostor aspoň 3 až 4 metry, abyste kolem něj vytvořili dostatek místa pro opékání i posezení s rodinou nebo přáteli. Pamatujte, že ohniště by nemělo být v přímé blízkosti staveb, keřů či stromů. 

Ohraničení je základ

Vyhlubte dostatečně velkou díru. Je jedno, zda bude kruhová nebo čtvercová. Její obvod vyskládejte kameny, žulovými kostkami nebo třeba i starými cihlami. Využít se dá i disk z náklaďáku, dno starého sudu nebo betonová skruž. Dno ohniště vysypejte štěrkem nebo pískem. Chcete-li, aby mělo pevné dno, vyskládejte jej zbytky kamenů nebo cihel. Lépe se vám tak bude čistit. Vnější obvod opět obložte zbylými kameny kvůli větší bezpečnosti. Pak už stačí přinést posezení, například staré kmeny stromů nebo špalky, a můžet začít opékat. Nikdy však od ohně neodcházejte. Rady, jak jej zahasit, a co dělat v případě vzniku požáru, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47