Tipy, jak uchovat cukety chutné dlouhé měsíce. Takto vám vydrží až do zimy

 Zahrada 
06. srpna 2019 09:07 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Na cuketách ze své zahrádky si můžete pochutnávat i v zimních měsících Shutterstock
Bohatá sklizeň cuket potěší každého zahrádkáře. A první myšlenka, která téměř každého napadne, jak si tuto výbornou a zdravou pochoutku zachovat i na zimní měsíce. Máme pro vás několik výborných rad.

Cukety lze pohodlně a bezpečně uskladnit i na několik měsíců. Jen musíte vědět, jak na to, aby se vám tato báječná zelenina zbytečně nezkazila. Pojďme se podívat na tři osvědčené tipy.

Máte sklep? Šup tam s ní

Ideální je, když cukety šoupnete do sklepa. Ale pozor, měl by být dobře odvětrávaný. Pro tento způsob uchování byste měli sklízet až v době, kdy cukety přestávají růst, ale současně plody sklidit před prvními podzimními mrazíky. Cukety později sklizené mají silnější slupku a při poklepu znějí dutě: tak je to správně. Taková cuketa skladování přežije  bez úhony. Než je uložíte do chladu, měly by mít dostatečně zaschlou jizvu po stopce. Ve sklepě plody nepokládejte na zem, ale naskládejte je do přepravky.

Na mrazák, ale na co si dát pozor?

Pokud chcete cuketu zmrazit, oloupejte ji a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší po zamrazení svůj objem a krabička by mohla prasknout. Správně zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

Další variantou je zamrazit cuketu nakrájenou na kostky. I v tomto případě ji oloupejte. Výjimkou jsou jen opravdu mladé cukety, kterým můžete jejich slupku nechat, protože není tuhá. Z větších cuket odstraňte všechna semínka a dužinu nakrájejte na stejné kousky. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin do mrazáku. Kousky cukety se nesmějí překrývat, jinak přimrznou k sobě a nebudete je moci oddělit. Zmrazenou cuketu pak přendejte do dobře těsnící krabičky a uložte do mrazáku. Jednotlivé kousky se k sobě už nepřilepí.

Stará dobrá klasika

Nedostává se vám místa v mrazáku a nemáte vhodný sklep? Nevadí. Poduste nastrouhanou cuketu na troše oleje, naplňte jí do sklenic a při 85 stupních zavařujte alespoň dvacet minut. Takto zpracovaná cuketa vydrží přibližně rok a hodí se pro slané i sladké vaření či peření. Urodilo se vám více cuket? Vyrobte si cuketovou hořčici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008